Hlavní obsah

Kateřina Klasnová: Nevěřím, že ODS chce předčasné volby

Právo, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředsedkyně VV a Sněmovny Kateřina Klasnová nevěří tvrzení premiéra Petra Nečase, že občanští demokraté vážně chtějí předčasné volby. Podle ní může předseda ODS narazit s tímto krokem i ve vlastní straně.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová

Článek

„Myslím si, že ze strany pana premiéra je pohrůžka předčasnými volbami spíše mediální tvrzení. Nejsem zdaleka přesvědčena, že ODS i TOP 09 by chtěly vyklidit své posty v Poslanecké sněmovně. Kdyby se dnes zjišťovaly u poslanců této strany jejich postoje, tak si myslím, že nějaké nadšení a ochota jít do předčasných voleb mezi nimi rozhodně není,“ řekla Právu.

„Nemyslím si, že by byla vůle u všech ODS. Třeba se mýlím, možná si myslí, že jejich preference jsou perfektní, mají dost peněz na kampaň, ale já vycházím z reálných čísel a známých údajů,“ dodala Klasnová.

Je přesvědčena, že případná výhra soc. dem. „není něco, co musí být pro tuto zemi výhodou“. Odpovědnost za vzniklou situaci podle ní nesou Karolína Peake a Nečas.

VV nemají prý důvod, aby podnikaly nějaké „hektické“ kroky. „My koaliční partnery uhánět nijak nebudeme. Tentokrát ultimátum vyhlásil pan premiér, tak nechť si ho vychutná. Pokud bude chtít jednat – dobře, nebude chtít, taky dobře. My nikam s prosíkem nepůjdeme, jsme připraveni na jednání i na odchod do opozice,“ prohlásila.

Jak si to premiér představuje – že Vít Bárta nějak vysublimuje?
Kateřina Klasnová

O podobě budoucího působení VV nechtěla Klasnová mluvit. VV prý nemění své priority, a pokud by byly odejity do opozice, pak by strana podporovala zajímavé návrhy jak vlády, tak soc. dem. Na otázku, zda by mohla v budoucnu s opozičními stranami podpořit nedůvěru vládě, řekla, že to je předčasná úvaha.

Má snad Bárta vysublimovat?

Jak uvedla, ze čtrnácti zbývajících poslanců, kteří stále jsou členy VV, do čtvrtečního odpoledne nikdo neavizoval přestup k Peake.

„Situaci, kterou rozehrála Karolína Peake, zvyšuje cenu poslaneckého mandátu. Nastává boj o každého jednoho poslance,“ dodala Klasnová. O tom, zda bude kandidovat na předsedkyni strany, je prý také předčasné hovořit. Poslanecký klub až do úterka, kdy bude první příležitost ke změně, povede jeho první místopředsedkyně Jana Drastichová.

Klasnová odmítla, že by nějak chtěla působit na svého manžela Víta Bártu, aby opustil Sněmovnu. „Je to věc jeho vědomí a svědomí, mandát dostal od voličů. Nevím, co měl pan premiér na mysli svým prohlášením na jeho adresu. Jak si to představuje – že Vít Bárta nějak vysublimuje? Nerozumím tomu. Jak je možné zjišťovat, zda má někdo na něco vliv či nemá.

Vím, že oficiální tváří ODS je pan premiér, tváří TOP 09 je pan Schwarzenberg, ale hovoří se také o tom, že v zákulisí se pohybují různí lidé. Můj manžel není žádný Langer, není žádný Rittig a ani žádný jiný zákulisní hráč. Dělá politiku se svou tváří, neschovává se nikam do pozadí. Za své chyby platí měrou vrchovatou, nese veškeré důsledky svých i nerozvážných kroků,“ řekla Klasnová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám