Hlavní obsah

John: Odpadlíci byli naši důvěrní přátelé, budeme jim držet palce

Právo, Jan Rovenský

Předseda Věcí veřejných Radek John v rozhovoru pro Právo řekl, že jeho strana dál podporuje koaliční smlouvu a pokračování vlády. Řekl, že je sice šokován odchodem části VV, bude jim ale držet palce v prosazování programu vlády. O předčasné volby nestojí, aby se k vládě nedostala ČSSD spolu s KSČM.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radek John

Článek

Připravují se VV na roli v opozici?

Nemáme žádný problém s přechodem do konstruktivní opozice. Stále se budeme snažit prosazovat program VV a naplnit body, které jsme si určili v koaliční smlouvě. Podporujeme koaliční smlouvu.

Máte informace o rozhodnutí Milana Šťovíčka a Radima Vysloužila?

Nemám, ale ani je nezjišťuji. To je věc jednání. V neděli se sejdou koaliční lídři s tím, že by mělo následně nastoupit dohadovací řízení ve formátu K9. Nechceme umožnit vládu sociální demokracie spolu s komunisty. Budeme tedy podporovat jakékoli konstruktivní řešení.

Takže jste proti předčasným volbám?

Předčasné volby znamenají vládu ČSSD s KSČM. Jde o to, aby nedošlo k destabilizaci ČR. Podporujeme všechny procesy, aby vláda splnila to, co dohodla v koaliční smlouvě.

To byste podporovali i vládu s vašimi odpadlíky a sami byli v opozici?

Vzhledem k tomu, že odpadlíci říkají, že budou prosazovat program VV a pro nás je to priorita, tak my v tom nevidíme žádný problém. Navíc ti tzv. odpadlíci byli naši důvěrní přátelé. Dobře se známe a budeme jim velmi držet palce a podporovat v tom, aby prosazovali program VV. Samozřejmě jsem naprosto šokován stylem, jakým odchod byl proveden, ale náš program je důležitější než lidská zklamání.

Na to, že se vám strana rozštěpila, jste překvapivě klidný.

Kdo v demokratické straně má jiný názor, samozřejmě odchází. Tady je jenom paradoxní, že odchází se stejnými cíli jako ta strana, ze které odchází, ale to už je česká kafkovská země.

Není to ale tak, že rozpad VV byl plánovaný a že se jen rozdělujete na hodné a zlé, vládu ale budete podporovat dál?

Odmítám škatulkování na dobré a špatné. Obojí říkají, že budou prosazovat program VV, tak my říkáme výborně, to je bezvadné. Karolína Peake se mohla pokusit změnit kurz VV, ale rozhodla se pro řešení, které pro nás bylo překvapivé. Strategie VV byly dohadovány jak na klubu, tak na grémiu, a byly přijímány většinovým rozhodnutím, pro které hlasovali velmi často i ti, kteří dneska říkají, že je třeba to dělat jinak.

Myslíte Peake? V čem hlasovala pro konfrontační přístup?

Samozřejmě. Vybojovali jsme třeba, že nebude 20procentní DPH, výměnu policejního prezidenta, nejvyšší státní zástupkyně, a to jsme dělali v plné shodě.

A co námitky proti Vítu Bártovi?

Bárta byl hlavní vyjednavač VV v rámci koaličních jednání. Pokud jsme mluvili o strategiích, tak pro mandát si Bárta chodil na předsednictvo. Někdy zvítězil jiný názor, někdy Bártův, ale v podstatě nevyjednával Bárta nic bez mandátu od předsednictva.

Grémium ODS uvedlo, že nepřijatelný je i váš poradce Michal Moroz. Bude vám radit i nadále?

Pan Moroz byl a je můj poradce, ale neovlivňuje VV.

Ale ovlivňuje vás.

Jako paní Nagyová ovlivňuje premiéra. Neslyšel jsem nikdy žádnou konkrétní výhradu k panu Morozovi. Vždy jen démonizaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám