Hlavní obsah

Korupce? To je Bárta a Věci veřejné, myslí si Češi

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pod pojmem korupce si Češi na prvním místě vybaví dvě věci. Jedním je jméno Víta Bárty, druhým politický subjekt, s nímž je tento v současnosti nezařazený poslanec neodmyslitelně spojen - Věci veřejné. Vyplývá to z průzkumu společnosti Factum Invenio.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vít Bárta

Článek

Na otázku, zda si lidé vybaví některou korupční aféru z poslední doby, odpověděla čtvrtina dotázaných jménem Vít Bárta a 14 procent se vyslovilo pro Věci veřejné jako celek. S kauzou kolem uplácení ve Věcech veřejných jsou však spjati také dnes již nezařazení poslanci Kristýna Kočí a Jaroslav Škárka. Také je lidé v průzkumu jmenovali - Kočí uvedla tři procenta, Škárku dvě. Věci veřejné a dění kolem nich tak symbolizují korupci celkem pro 44 procent českých občanů.

Otázka v průzkumu: Vzpomenete si na nějaké korupční aféry z poslední doby?
Bárta25 procent
Věci veřejné14 procent
Pandury, Gripeny, armáda7 procent
Promopro, Vondra6 procent
Mostecká uhelná4 procenta
Dopravní podnik hl. m. Prahy, Opencard4 procenta
Kočí3 procenta
Hlavní hygienik Vít3 procenta

Hned za Věcmi veřejnými se na třetím místě umístily Pandury, Gripeny a jiné armádní zakázky. Tyto tři pojmy si s korupcí spojuje sedm procent lidí, šesti procentům se vybaví Alexandr Vondra a kauza Promopro. Velký význam v souvislosti s korupcí přisuzují lidé také případu Mostecké uhelné, pražského dopravního podniku nebo projektu Opencard.

O korupci se podle průzkumu zajímá přibližně polovina české populace. Téměř na polovinu se Češi dělí také v otázce, zda se dá s korupčníky něco dělat. Šestačtyřicet procent si myslí, že ano, skeptických Čechů je o pět procent více. Zhruba třetina lidí je ochotná proti korupci veřejně vystoupit - účastí na demonstracích, případně přihlášením se k boji proti korupci například samolepkou nebo odznakem.

Reklama

Výběr článků

Načítám