Hlavní obsah

Za uplácení Babákova asistenta dostali podnikatelé peněžité tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podnikatelům Jiřímu Zeronikovi a Josefu Šlechtovi uložil Obvodní soud pro Prahu 1 peněžité tresty 100 tisíc korun za to, že se pokusili uplatit Šimona Stejkozu, asistenta poslance Věcí veřejných Michala Babáka. Odsouzeným má také propadnout 305 tisíc korun z předaného úplatku. Oba podnikatelé se proti rozsudku odvolali, případ tak bude posuzovat ještě městský soud v Praze.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Zeronik před soudem

Článek

Peněžité tresty navrhla už ve středu státní zástupkyně. Podnikatelé měli Stejkozovi nabídnout prostřednictvím svého známého Milana Hnilici 15 miliónů korun za to, že jim pomůže sehnat dotaci na výstavbu soukromé vysoké školy za 250 miliónů korun od ministerstva školství. Šéfem resortu byl tehdy ještě poslanec VV Josef Dobeš.

Hnilica pak předal Babákovu asistentovi 305 000 korun, Stejkoza už v té době ale spolupracoval s policií. Všichni tři muži shodně tvrdí, že Hnilica dostal od podnikatelů půjčku. Hnilica, který byl již za uplácení odsouzen, pak podle svých slov jednal sám.

Podle žalobkyně však byla částka zálohou pro asistenta. Stejkoza podle ní při hlavním líčení uvedl, že Zeronik se Šlechtou o úplatku věděli. Navíc je podle ní velmi podezřelé, že muži uzavřeli půjčku přímo v den, kdy Hnilica peníze Stejkozovi předal.

Stejkoza si prý o úplatek řekl

"Tato zcela účelová obhajoba byla vyvrácena provedenými důkazy," prohlásila státní zástupkyně ve středu. Hnilica podle ní vzal všechno na sebe proto, že odsouzení na něj nemá tak ničivé dopady, jako by mělo na oba podnikatele.

Soud již dříve uložil Šlechtovi a Zeronikovi peněžité tresty trestním příkazem, muži ale trvali na projednání případu v hlavním líčení. Hnilica dostal roční podmíněný trest a přijal ho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám