Hlavní obsah

ODS vypoví smlouvu s Věcmi veřejnými, oznámil Nečas

Novinky, val
Praha

Premiér Petr Nečas ve středu oznámil vyvolání dohodovacího řízení, které je podle něj formálním krokem k ukončení koaliční spolupráce s Věcmi veřejnými. O tom se také v neděli bude jednat na setkání předsedů stran koalice ve formátu K3.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda ODS Petr Nečas a první místopředsedkyně strany Miroslava Němcová na brífinku po jednání grémia.

Článek

„Grémium vyvolává dohodovací řízení,“ konstatoval Nečas na brífinku po jednání grémia ODS. Podle jeho slov se jedná o formální krok k ukončení koaliční spolupráce s Věcmi veřejnými. Nečas také informoval o svolání schůze K3, kde se rovněž bude projednávat ukončení koalice s VV.

Premiér a šéf ODS zopakoval, že jeho strana nehodlá spolupracovat se stranou ovládanou odsouzeným Vítem Bártou a bezpečnostním expertem VV Michalem Morozem, který je úzce spjat s předsedou Radkem Johnem.

Nečas zopakoval východiska ODS z nastalé situace. Jako jediné přijatelné alternativy vidí grémium buď urychlené ustanovení bezpečné koaliční většiny, nebo rychlé vyvolání předčasných voleb, které se uskuteční na konci června.

Právě termín „bezpečná většina“ je v nastalé situaci stěžejným bodem. Nečas totiž nestanovil, jakou hodnotu tato většina má. Převážná část politiků se ale shoduje, že se nejedná o pouhou většinu jednoho nebo dvou poslanců.

Usnesení grémia ODS
1. Grémium ODS považuje za jedinou reálnou alternativu řešení současné situace buď urychlené vytvoření bezpečné vládní většiny v Poslanecké sněmovně, nebo rychlé vyvolání předčasných voleb, které by se uskutečnily na konci června.
2. Grémium aktualizovalo harmonogram pro uspořádání primárek pro nominaci kandidátů ODS do sněmovních voleb a přípravu voleb do Poslanecké sněmovny a uložilo volebnímu štábu intenzivní přípravu volební kampaně.
3. Grémium jednoznačně konstatovalo, že považuje za vyloučené, aby Vít Bárta a Michal Moroz měli jakýkoliv přímý či nepřímý vliv na vyjednávání a chod vládní koalice.
4. Grémium vyvolává dohadovací řízení, které je formálním krokem k ukončení koaliční spolupráce se stranou Věci veřejné.
5. K ukončení koaliční spolupráce se stranou Věci veřejné svolává na neděli předseda ODS formální jednání předsedů koaličních stran.
6. Na zítřejší odpoledne je svolána porada Grémia ODS s předsedy RS ODS.

Strana Věci veřejné se od úterka, kdy vicepremiérka Karolína Peake ohlásila vystoupení z VV, rozštěpila na dvě skupiny kolem Karolíny Peake a Radka Johna. Peake oznámila vytvoření nového politického subjektu. [celá zpráva] Zatím není úplně jasné, kdo všechno se na její stranu přikloní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám