Hlavní obsah

Peake nechce říct, kolik má poslanců

Právo, Novinky, jas, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vicepremiérka Karolína Peake ve středu po jednání vlády nechtěla specifikovat počet poslanců VV, kteří se připojí k její nové platformě. Peake dodala, že "schůzka fanklubu podpory vládě" se uskuteční v nejbližších hodinách.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karolína Peake

Článek

Počet poslanců bude klíčový pro to, zda jej premiér Petr Nečas (ODS) shledá jako "jasnou většinu". Pokud ji nebude znát do pondělí, bude spolu s ODS prosazovat předčasné volby v červnovém termínu. [celá zpráva]

"Děkuji těm, co to (podporu její vznikající platformě, pozn. red.) oznámili v médiích," uvedla Peake s tím, že číslo oznámí včas. "Čím více, tím lépe," odvětila na otázku, jak si představuje premiérem požadovanou "bezpečnou většinu".

"Schůzka fanklubu podpory vládě bude v nejbližších hodinách,“ dodala s tím, že nejprve dojde na jednání s premiérem.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) doplnil, že pro něj je bezpečnou většinou "teoreticky více než 101 hlas". Nečas, Kalousek i Peake se shodli, že nejde jen o prostou aritmetiku, ale i o to, kdo přesně by vládu podporoval.

Peake zatím nabízí sedmičku

K Peake se zatím veřejně přihlásilo šest poslanců VV.  Vedle Peake jsou to Lenka Andrýsová, Dagmar Navrátilová, Viktor Paggio, Jana Suchá, Martin Vacek a Jiří Rusnok.

Ten se krátce po poledni vyjádřil: "Po důkladném zvážení jsem se rozhodl následovat kroky Karolíny Peake a opouštím stranu VV. Opouštím stranu, nikoli program a ten je podle mého názoru třeba prosazovat konstruktivně a bez neustálých ultimát. Budoucnost VV jsem spojoval s obměnou ve vedení strany a právě Peake jako předsedkyní. Tato vize již není realizovatelná, tudíž není možné mé další působení v této straně. Děkuji vám za dosavadní spolupráci a uvítám případnou spolupráci budoucí při prosazování programu, za který jsem byl zvolen a a který jsem dosud prosazoval."

Kdo z poslanců VV se už vyjádřil
přechází ke Karolíně PeakeViktor Paggio, Jana Suchá, Dagmar Navrátilová, Martin Vacek, Lenka Andrýsová, Jiří Rusnok
zůstává ve VVRadek John, Kateřina Klasnová, Jiří Štětina, Petr Skokan, Josef Novotný, Miroslav Petráň, Jana Drastichová
kdo se zatím nevyjádřilOtto Chaloupka, Radim Vysloužil, Milan Šťovíček, Michal Babák, David Kádner
Vít Bárta už dříve oznámil, že z klubu VV odchází, ale zatím tak neučinil, Josef Dobeš sice není členem VV, ale v klubu zůstává.

Jana Drastichová ke svému setrvání ve VV uvedla: "Na rozdíl od jiných, kteří prohlašovali, že budou kopat za VV a teď jsou v jiném týmu, já kopu dál za hodnoty a vize, se kterými jsem šla do Sněmovny."

Občanští demokraté mají ve svém poslaneckém klubu 52 poslanců včetně Pavla Béma, který před časem přerušil kvůli úniku odposlechů s lobbistou Romanem Janouškem členství ve straně. Mimo klub stojí také poslanec Michal Doktor.

Pokud by tito dva vládu podporovali, pak by měla spolu s poslanci TOP 09 ve Sněmovně 94 hlasů a potřebovala by minimálně dalších sedm poslanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám