Hlavní obsah

Poslanci VV se rozhodují, k Peake jich zatím přešlo šest

• Aktualizováno
Právo, Novinky, tin, rsk

Karolína Peake, která v úterý ohlásila svůj odchod z Věcí veřejných, odstartovala dohady o tom, kolik poslanců ji bude následovat a zda její nově utvářená platforma dá dohromady dost poslanců, aby vláda měla ve Sněmovně většinu. Pokud možno větší než 101 hlasů.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas (ODS) a Karolína Peake (VV)

Článek

Ačkoliv se již objevily informace, že skupina kolem Peake má dostatek hlasů na podporu vlády, své rozhodnutí potvrdilo zatím jen šest zákonodárců - vedle Peake jsou to Lenka Andrýsová, Dagmar Navrátilová, Viktor Paggio, Jana Suchá, Martin Vacek a podle všeho i Jiří Rusnok.

Další "přesuny" poslanců se však mohou objevit v nejbližších hodinách a dnech.

Jiní poslanci se už nechali slyšet, že zůstanou v klubu VV. Stranu nehodlá opustit Petr Skokan. "Lidsky mě ta situace mrzí, hájení programu VV však nevzdám. Pro mě se situace nemění, hájím dál závazky voličům z léta 2010,“ dodal s tím, že má "déjà vu". "Jen je rozdíl v ročním odstupu a opět odpadlíci nejprve běželi za Taťkou a Mirkem,“ napsal Právu v SMS.

Za Johnem kromě Skokana zatím stojí místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová, poslanec Jiří Štětina a podle všeho i místopředsedkyně klubu Jana Drastichová. S nynějším vedením souhlasí i Josef Novotný a Miroslav Petráň.

"V létě 2010 jsem předstupoval před občany s obhajobou programu Věcí veřejných, ten je pro mě klíčový a ctím jeho hodnoty. Situace se pro mě naprosto nezměnila, své názory neměním, proto zůstávám i nadále součástí poslaneckého klubu VV," uvedl ve středu v prohlášení Petráň.

Podle všeho ve straně zůstanou i Michal Babák a David Kádner, kteří mají blízko k Vítu Bártovi.

Kdo z poslanců VV se už vyjádřil
přechází ke Karolíně PeakeViktor Paggio, Jana Suchá, Dagmar Navrátilová, Martin Vacek, Lenka Andrýsová, Jiří Rusnok
zůstává ve VVRadek John, Kateřina Klasnová, Jiří Štětina, Petr Skokan, Josef Novotný, Miroslav Petráň, Jana Drastichová
kdo se zatím nevyjádřilOtto Chaloupka, Radim Vysloužil, Milan Šťovíček, Michal Babák, David Kádner
Vít Bárta už dříve oznámil, že klubu VV odchází ale zatím tak neučinil, Josef Dobeš sice není členem VV, ale v klubu zůstává

Podpora ministrů ve Sněmovně nepomůže

"Těm, co se ke mně přidají, nabízím pot krev a slzy," řekla ráno Peake v Radiožurnálu s odkazem na slavný projev Winstona Churchilla.

Podpora obou ministrů - Kamila Jankovského a Pavla Dobeše skupině nepomůže, neboť ani jeden z nich nemá poslanecký mandát.

Premiér Petr Nečas (ODS) ve středu řekl, že s Věcmi veřejnými vládnout nebude, a do pondělí chce mít jasnou většinu ve Sněmovně, jinak budou nové volby. [celá zpráva]

Němcová: Stojednička je věčná bitva

Na "koalici 101" vláda potřebuje, aby k Peake přešlo nejméně osm poslanců. Variantu těsně většiny ale koalice připouští jen nerada. "Stojednička je nekonečná dennodenní bitva o to, kdo onemocní, jestli má malér v rodině, jestli bude moct jít na pohřeb nejbližších, nebo bude muset na hlasování," popsala situaci známou z minulých vlád Miroslava Němcová v Radiožurnálu.

Podle ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) musí být jasno do úterý, kdy zasedá Sněmovna. "Je nepříjemné, když se vláda musí opírat o jednoho nebo dva poslance," řekl před jednáním kabinetu.

Premiér Nečas již avizoval, že pro podporu svého kabinetu očekává ve Sněmovně jistou většinu. Tu podle všeho nepředstavuje 101 ani 102 poslanců.

Občanští demokraté mají ve svém poslaneckém klubu 52 poslanců včetně Pavla Béma, který před časem přerušil kvůli úniku odposlechů s lobbistou Romanem Janouškem členství ve straně. Mimo klub stojí také poslanec Michal Doktor.

Pokud by tito dva vládu podporovali, pak by měla spolu  poslanci TOP 09 ve Sněmovně 94 hlasů a potřebovala by minimálně dalších sedm poslanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám