Hlavní obsah

Klasnová s Johnem mohou přijít o funkce ve Sněmovně

Právo, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud Karolína Peake získá nejméně deset poslanců z 21 dosavadních véčkařů, bude moci založit nový poslanecký klub. Ten by mohl chtít i křeslo místopředsedkyně Sněmovny, které nyní zastává Kateřina Klasnová za VV. Odchodem manželky Víta Bárty z funkce by se zavřela voda nad funkcemi této dvojice.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředsedkyně Sněmovny Kateřina Klasnová (VV)

Článek

Na začátku volebního období stačí k vytvoření klubu jen tři poslanci. Později už je třeba deseti, aby se zabránilo velkým přesunům během volebního období. Všichni, kdo do nového klubu budou chtít vstoupit, musí nejprve opustit stranu, za kterou byli zvoleni, tedy Věci veřejné. Zákon umožňuje poslancům jedné strany vytvořit jediný klub.

Každý nový klub dostane k dispozici prostory ve Sněmovně i s technickým vybavením. Šéf klubu bude mít stanovený vyšší plat úměrně podle počtu členů a dostane i auto.

Bez ohledu na počet svých členů nezíská ale klub nárok na příspěvek na svou činnost ze sněmovního rozpočtu. Také peníze za každý poslanecký mandát, které dostávají strany na základě výsledků voleb, budou dál pobírat VV. Jejich klub by nezanikl, ani kdyby jeho počet klesl pod deset.

John může přijít o křeslo šéfa výboru

Nový subjekt nebude mít nárok na zastoupení v orgánech podle poměrného zastoupení, jako je tomu hned po volbách. Ale Sněmovna se může rozhodnout hlasováním jinak.

O funkci tak může přijít i šéf VV Radek John, který by musel opustit křeslo předsedy výboru pro bezpečnost, do kterého usedl jen díky koaličním dohodám teprve nedávno.

VV mají předsedy výborů tři – bude záležet na tom, kam se Milan Šťovíček, který šéfuje výboru pro životní prostředí, a Martin Vacek, šéf výboru pro sociální politiku, přidají. S pozicemi by se museli asi rozloučit i někteří ze sedmi véčkařů, kteří jsou nyní místopředsedy výborů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám