Hlavní obsah

Töpfer na Hrad? ODS hledá náhradu za Němcovou

Právo, Jan Martinek
Praha

Rozhodnutí Miroslavy Němcové neúčastnit se prezidentských primárek občanské demokraty zaskočilo. V ODS se mluví o nutnosti najít dostatečně silného kandidáta, který by favorizovanou Němcovou nahradil a svedl by důstojný boj s "nestranickými" favority, jako jsou Jan Fischer a Jan Švejnar. Někteří představitelé nejsilnější vládní strany už opatrně zmiňují jméno senátora za ODS Tomáše Töpfera.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Töpfer

Článek

Nominace nastupujícího ředitele Vinohradského divadla by dávala jistou logiku: oba možní kandidáti ODS na prezidenta, Přemysl Sobotka i Evžen Tošenovský, nemají podle průzkumů silnou podporu veřejnosti. Dá se očekávat, že populární herec by se do žebříčků oblíbenosti rychle vyšplhal.

"Když jsem četl prohlášení paní Němcové, které mě velmi nemile překvapilo, protože byla mou favoritkou, okamžitě mě jako první možný kandidát napadl pan Töpfer," řekl Právu například poslanec ODS Jan Pajer. "Do primárek by to určitě bylo zajímavé jméno," dodal Pajer. "Vůbec by to nebyl špatný kandidát," míní poslankyně Jana Černochová.

"Zatím to nebudu nijak komentovat," reagoval Töpfer na dotaz Práva, zda by do prezidentských primárek šel. Řekl také, že zatím ho z ODS nikdo neoslovil. O Töpferově možné prezidentské kandidatuře se už mluvilo: v únoru se objevila informace, že už sbírá podpisy v Senátu. "Nevylučuji ale, že bych se přihlásil, pokud by se do volby přihlásil tak slabý kandidát, že bych se rozhodl proti němu jít," vyjádřil se tehdy vyhýbavě Töpfer, který už dříve dal najevo, že je proti přímé volbě prezidenta.

Spekulacím o jeho účasti v primárkách nahrává i skutečnost, že se neobjevil v první vlně kandidátů na senátora, které v dubnu schválila výkonná rada ODS.

Suchánek: Budou se dít zajímavé věci

Představitelé ODS mají na vytažení "králíka z klobouku" už jen pár dní – regionální sdružení mají své kandidáty do primárek nominovat do konce tohoto týdne, samotné primárky pak začnou už 30. dubna v Královéhradeckém a Pardubickém kraji a potrvají až do konce června. Začátkem července by už měl být znám kandidát ODS, kterého musí ještě schválit výkonná rada.

"Vím, že je to už jen pár dní, ale nějaký čas ještě přece jen máme. Teď se budou dít zajímavé věci," řekl Právu poslanec ODS a předseda rozpočtového výboru Sněmovny Pavel Suchánek.

Ozývají se však i hlasy, podle kterých Sobotka i Tošenovský dostačují. Takový názor má například poslanec František Dědič. "Dva kvalitní kandidáti nám stačí," napsal Právu v SMS. S ním se shoduje i středočeský senátor Karel Šebek. "Jsem skeptický k tomu, abychom generovali nějaká další jména. Mým favoritem je Přemysl Sobotka,“ sdělil Právu.

Anketa

Přivítali byste Tomáše Töpfera jako kandidáta na prezidenta?
ano
6,2 %
ne
93,8 %
Celkem hlasovalo 21321 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám