Hlavní obsah

Za Peake odcházejí další poslanci VV, strana sčítá ztráty

Právo, Novinky, rsk, vor
Aktualizováno

Ke Karolíně Peake se během úterního odpoledne začali přidávat ostatní poslanci Věcí veřejných. Odchod ze strany oznámili ministr dopravy Pavel Dobeš a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský i poslanci Viktor Paggio, Dagmar Navrátilová, Lenka Andrýsová a Jana Suchá. Podle informací ČTK již má skupina kolem vicepremiérky Peake ve Sněmovně dostatek hlasů pro udržení koalice. To je důležité pro premiéra Petra Nečase.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake, za ní šéf strany Radek John

Článek

Poslanecký klub Věcí veřejných se chce ve středu sejít, aby věděl, kdo z nynějších poslanců v něm zůstal.

Pavel Dobeš Peake podpořil ihned po příletu z pracovní návštěvy Albánie. Premiér Petr Nečas řekl, že zatím nemá důvod Peake ani Dobeše odvolávat. Bude s Peake jednat, důležitá je pro něj vládní většina ve Sněmovně.

Více o odchodu Karolíny Peake z VV

K Peake by se mohli připojit další poslanci - v posledních dnech s ní názorově souzněli místopředsedové VV Milan Šťovíček, poslanci  Martin Vacek, Radim Vysloužil či Jiří Rusnok. Těchto sedm lidí by teoreticky mohlo stačit na to, aby si vládní koalice udržela většinu 101 hlasů. Rusnok České televizi řekl, že zatím odchod zváží podle toho, jak bude platforma, kterou Peake zakládá, vypadat.

Karolína Peake odchází z Věcí veřejnýchVideo: Novinky

Dagmar Navrátilová řekla, že k Peake se připojí i ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

V České televizi prohlásila, že skupina zatím nemluvila o založení nové strany, ona sama by ale s takovým řešením souhlasila. Dodala, že kromě těch, kteří již přestup k Peake veřejně deklarovali, ví i o dalších. "Pevně věřím, že nás bude osm," řekla Navrátilová.

Viktor Pagiio řekl, že o tom, co chce Peake udělat, věděl. "Opustím VV a připojím se k ní. Delší dobu jsem Karolínu Peake vnímal jako budoucnost VV, podporoval ji a bez ní nemá smysl být ve straně. Obávám se, že strana je nereformovatelná, má zmatené a nedůvěryhodné vedení, které má nízkou úroveň sebereflexe a nejasné financování," řekl Právu Paggio.

Podle poslance jeho dlouhodobá nespokojenost vyvrcholila během ultimáta, kterým VV "opět zbytečně destabilizovaly českou politickou scénu". "Nechci dělat politiku konfrontační, ale konstruktivní," dodal.

Na dotaz, zda se necítí jako přeběhlík, odpověděl: "Necítím se jako přeběhlík už jen proto, že budu dál podporovat program VV a principy, za kterých jsem byl zvolen. Moje rozhodnutí však zrálo dlouhodobě."

Chceme prosazovat program, za nějž jsme byli zvoleni

Místopředsedkyně Dagmar Navrátilová se za Peake rovněž postavila. Prý ji podporuje delší čas a její rozhodnutí ji nepřekvapilo. Ocenila vicepremiérku za snahu "změnit politické klima v zemi".

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslankyně VV Dagmar Navrátilová

"Projevila se jako odvážná politička, která se nebojí říci ne praktikám, které otravují atmosféru v ČR. Velmi ráda ji pomohu prosazovat náš program a sliby, které jsme dali voličům," řekla Právu.

Budoucnost bez Peake si neumím představit

Poslankyně Lenka Andrýsová Právu řekla, že také jde za Peake. „Budoucnost VV si bez Karolíny Peake nedovedu představit. Její poslední kroky vnímám jako velmi závažné. Čtu je jako nemožnost prosadit potřebné změny v rámci strany. Karolína Peake má moji podporu. Připojuji se k ní,“ sdělila Právu.

Foto: Petr Horník, Právo

Lenka Andrýsová ve Sněmovně

Ke Karolíně Peake se v podvečer přidala rovněž karlovarská poslankyně VV Jana Suchá. „Připojuji se ke Karolíně Peake a také odcházím z Věcí veřejných a také z jeho poslaneckého klubu,“ uvedla pro Právo Suchá. „Důvodem je má dlouhodobá nespokojenost se způsobem jednání vedením strany. Politika neustálých ultimát není mým stylem. Situace už byla neúnosná, z vedení strany nepřišla žádná sebereflexe,“ dodala Suchá.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Jana Suchá

„I nadále ale budu podporovat vládu a koaliční program,“ doplnila Suchá, která zatím neví, co bude dál. „Uvidíme, kolik poslanců se připojí a odejde podobně z Věcích veřejných,“ uvedla na otázku, zdali už ví, jakou platformu v poslanecké sněmovně by měli odcházející poslanci VV vytvořit. „Je to zřejmě otázka nejbližších dní,“ dodala.

Klasnová: VV budou i po Peake

Místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová řekla, že odchod Peake ze strany je pro ni úplné dno mezilidských vztahů v politice.

"Věci veřejné jsou a budou po ochodu Víta Bárty a Věci veřejné jsou a budou i po odchodu Karolíny Peake," řekla České televizi Klasnová. Cítí podporu pro stranu v regionech ve velké části poslaneckého klubu.

Kromě Klasnové již podporu VV vyjádřili poslanci Josef Novotný či Jana Drastichová či bývalý ministr školství Josef Dobeš.

Anketa

Jak vnímáte odchod Karolíny Peake z Věcí veřejných?
Skupina poslanců kolem Peake stabilizuje českou politickou scénu.
24,4 %
Je to jen začátek další vládní krize.
75,6 %
Celkem hlasovalo 27443 čtenářů.

Kdo potvrdil, že odchází z VV za Karolínou Peake

Pavel Dobeš

Kamil Jankovský

Dagmar Navrátilová

Jana Suchá

Viktor Paggio

Lenka Andrýsová

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám