Hlavní obsah

ČSSD by zvýšila platby na zdravotní pojištění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociální demokraté zvažují, že by v případě převzetí vládní odpovědnosti zvýšili odvody na zdravotní pojištění. V úterý to uvedl stínový ministr zdravotnictví David Rath, podle něhož by se kvůli krizi mohlo pojištění zvýšit o jeden procentní bod na 14,5 procenta. Strana nyní propočítává dopady a jak Rath zdůraznil, zatím nejde o konečný návrh. ČSSD by naopak zrušila 30korunové poplatky za návštěvu lékaře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

David Rath (ČSSD)

Článek

Úvahy o možném zvýšení odvodů na zdravotním pojištění Rath zdůvodnil tím, že se zdravotnictví propadá do deficitu. Prakticky všechny nemocnice jsou podle něho v dluzích.

"V současné situaci se nikdo nevyhne úvahám o zvýšení zdravotního pojištění," uvedl Rath a podotkl, že tak postupovala i německá pravicová vláda.

Dvousložkové pojištění odmítáme

Sociální demokraté zopakovali, že by zrušili poplatky u lékaře, které nyní činí 30 korun a ministerstvo je chce zvýšit na 50 korun. Odmítli také ministerský plán na zavedení takzvaného dvousložkového pojistného. Spočívá v tom, že by menší část pojistného mohly stanovovat pojišťovny; tím by soutěžily o klienty. Někteří lidé by mohli ušetřit.

Nápad je podle Ratha bizarní. České a evropské systémy jsou podle něho postaveny na tom, že pacient má jasně stanovený nárok. "Kdyby si někdo vybral nižší pojištění, měl by logicky dostat méně hrazené péče. To je pro evropský kontext nepřípustné," podotkl. V případě, že by ministerstvo myšlenku různého pojištění prosadilo, za vlády ČSSD by se vrátilo jednotné povinné pojištění, dodal Rath.

O nadstandardech rozhodne Ústavní soud

Sociální demokraté zkritizovali plán ministerstva na zavedení několikasetkorunového poplatku za návštěvu u specialisty bez doporučení praktika. Podle Ratha jde o nepřátelský systém pro pacienty.

ČSSD už dříve napadla u Ústavního soudu zvýšení poplatku v nemocnici z 60 na 100 korun za den. Ústavní soudci by se také měli na popud sociální demokracie vyjádřit k rozdělení péče na standardní a nadstandardní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám