Hlavní obsah

Praze se nedaří vymáhat pokuty od taxikářů, městu dluží přes 75 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražskému magistrátu se nedaří vymáhat pokuty udělené nepoctivým taxikářům. Od roku 2002 předala Praha k exekuci pokuty za více než 104 miliónů korun, do konce minulého roku se podařilo vymoci 21,5 miliónu korun. Celkem 75,7 miliónu korun tak taxikáři na pokutách stále dluží. Vyplývá to z materiálu, který v úterý projednala rada hlavního města.

Foto: Petr Janiš, Právo

Taxikářů působí v Praze téměř sedm tisíc. Ilustrační foto

Článek

Od roku 2002 do loňského roku uložil magistrát taxikářům celkem 1959 pokut za 189,6 miliónu korun. U téměř poloviny případů muselo město přistoupit k exekuci. Vymoci se ale podařilo pokuty jen od 494 řidičů. Dalších 53 případů bylo zastaveno.

"Pokuty jsou jako výchovný prostředek neúčinné, velkým problémem je neplacení a následné vymáhání," píše se v dokumentu. Město může provinilce potrestat také návrhem na zrušení koncese, u řidičů odebráním průkazu. I tato opatření se ale podle materiálu míjí účinkem.

Oproti předchozím rokům přibylo v roce 2011 řidičů, kteří své služby předražují. Výrazně se zvýšil i počet taxikářů, kteří zákazníkům nevydávají stvrzenky. Kontroloři za to udělili 241 pokut za 15,58 miliónu korun. V Praze působí celkem 6932 řidičů taxislužby, podle odborníků by ale stačilo, kdyby jich bylo 2700, tedy necelá polovina.

K vyřešení dlouhodobých problémů je podle města nutné změnit současnou legislativu. Praha kvůli tomu už dřív navrhovala změnu zákona o silniční dopravě. Kvůli negativnímu stanovisku vlády ale návrh stáhla. Část připomínek chce město uplatňovat prostřednictvím svých zástupců v pracovní skupině, která vznikla při ministerstvu dopravy. Návrh novely zákona by měla skupina vládě předložit do konce června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám