Hlavní obsah

Ministrem školství bude náměstek Jiří Nantl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Novým ministrem školství za Věci veřejné bude Jiří Nantl. Náměstek pro legislativu na resortu školství v úterý přišel na výkonnou radu VV, kde přednesl svoji koncepci, širší vedení véček ho na tuto funkci doporučilo.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jiří Nantl (vpravo)

Článek

O post naopak neprojevila zájem místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová, ze hry je také podle informací Práva první náměstek na ministerstvu Ladislav Němec i poradce VV Jan Kubáček. Navrátilová nepřímo naznačila, že nestraník a odborník Nantl je vhodným kandidátem.

„Velmi mne potěšilo, že bylo mé jméno zmiňováno v debatě o novém ministrovi školství. Po zralé úvaze jsem se ale rozhodla, že na tuto funkci aspirovat nebudu. Chci se plně věnovat práci v Poslanecké sněmovně, kde vidím své místo. Domnívám se, že post ministra školství by měl obsadit za současné situace spíše odborník stojící mimo VV. Ráda budu samozřejmě s novým ministrem spolupracovat po odborné bázi,“ napsala Právu Navrátilová.

Šťovíček má rozdělanou práci v Litvínově

Souboj o ministerstvo odřekl také další z favoritů Milan Šťovíček. V prohlášení uvedl, že přednost dostala jeho rozdělaná práce v Litvínově, kde je starostou. "Při svém rozhodování jsem pečlivě a vážně hodnotil všechna pro i proti a nakonec rozhodla má zásada neodcházet od rozdělané práce a závazků," uvedl.

Jiří Nantl v sídle strany na Arbesově náměstí v Praze novinářům řekl, že pokud by se měl stát ministrem, pak jako nestraník za VV. Radek John si podle ČTK přeje, aby nominanta nejprve schválilo grémium strany, které se sejde ve čtvrtek. Poté o něm chtějí informovat premiéra Nečase.

Řešil se také Pavel Dobeš

Nástupce Josefa Dobeše se bude muset vyrovnat například se škrty ve výši 2,5 miliardy a bude ho čekat zavedení zápisného na vysokých školách. Josef Dobeš z postu na konci března odešel podle svých slov právě kvůli škrtům, které by vedly k propouštění učitelů.

Na úterní výkonné radě se probíral i ministr dopravy Pavel Dobeš. Místopředseda VV Milan Šťovíček se vyslovil proti usnesení, které přijalo stranické grémium minulý pátek. To vyzvalo Dobeše k demisi, jinak mu hrozí vyloučením. Dobeš si proti sobě poštval některé členy vedení VV, když se v březnu vzepřel výzvě k hromadnému podání demisí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám