Hlavní obsah

Němcová nebude za ODS kandidovat na prezidenta republiky

• Aktualizováno

Předsedkyně Sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová v pondělí na schůzi regionálního sdružení ODS na Vysočině oznámila, že se rozhodla nejít do primárek ODS na funkci prezidenta republiky.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová

Článek

"Po důkladném zvážení všech okolností jsem se rozhodla neúčastnit se nominačního procesu uvnitř ODS a nepožádala jsem tedy mé domovské regionální sdružení ODS Vysočina o nominaci na funkci prezidenta republiky," uvedla v tříbodovém prohlášení Němcová.

Jak dodala, v hluboce vypjaté situaci v naší zemi za klíčové považuje, aby nebyla zpochybněna stabilita ústavních institucí.

České republice prospěje lépe v pozici předsedkyně Sněmovny, uvedla také. "Jako předsedkyně Sněmovny mám odpovědnost, kterou kladu nad kandidaturu na prezidenta," řekla Němcová.

"Beru oznámení Miroslavy Němcové, že nebude kandidovat v prezidentských primárkách ODS, na vědomí. Je to její svobodné rozhodnutí, které plně respektuji," řekl premiér a předseda ODS Petr Nečas v albánské Tiraně, kde je na pracovní návštěvě.

Stranických primárek, které rozhodnou o kandidátovi ODS pro přímou volbu prezidenta, se zatím zúčastní europoslanec a někdejší hejtman Evžen Tošenovský. Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka svůj zájem o prezidentský úřad dal najevo už dříve, má už i oficiální nominaci od regionální rady Libereckého kraje, v jejímž čele stojí. Další kandidáti se v nominaci, která skončí 22. dubna, zřejmě neobjeví.

Primárky v ODS na konci dubna

Prezidentské kandidáty ODS mohou nominovat regionální sdružení ODS, výkonná rada a grémium strany.

Koncem dubna začnou samotné prezidentské primárky v ODS. Kandidáti se budou představovat na veřejných volebních shromážděních v oblastních sdruženích. Volba se odehraje během května a června v devíti volebních regionech. Občanští demokraté na Vysočině budou o kandidátovi ODS na prezidenta rozhodovat 14. května v hotelu Tři věžičky ve Stříteži u Jihlavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám