Hlavní obsah

Véčkaři opět "nesmírným způsobem" zaskočili premiéra

Právo, Naďa Adamičková, (Tirana)

Premiér Petr Nečas (ODS) se v pondělí postavil za ministra dopravy Pavla Dobeše (VV). Předseda vlády uvedl, že je s Dobešovou prací spokojen a že je chováním Věcí veřejných zaražen. Pod Dobešem se kýve křeslo od té doby, co se vzepřel straně a odmítl podat demisi.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) oznamuje, že nehodlá podat demisi.

Článek

„Jsem nesmírným způsobem, a to nikoli poprvé ze strany VV, zaskočen, je to tradiční způsob jejich chování,“ řekl v pondělí během své pracovní cesty v Albánii novinářům. Jako předseda vlády prý nedostal jednu jedinou oficiální informaci od kohokoli z VV, že by něco podobného chystali. Vyloučení Dobeše by mohlo teoreticky znamenat i jeho konec ve vládě.

„Pevně jsem doufal po těch dvou týdnech, že VV přestanou se sebevražednými taktikami. Zcela zjevně nepřestaly,“ prohlásil. Na otázku Práva, zda by na návrh véčkařů Dobeše odvolal, premiér řekl: „Nechci říkat, co by bylo kdyby, žádný návrh na jeho odvolání jsem neobdržel.“

S Dobešovou prací je prý premiér spokojen a vůbec nechápe, proč by měl z vlády odcházet. Pokud by to mělo být proto, že odmítl podat demisi, tak to byl - jak řekl Nečas - jeho zákrok, když prohlásil, že pokud véčkaři chtějí jednat, tak demisi nesmí podat.

Premiér se rovněž podivil nad postojem Víta Bárty i jeho strany, která spolu s ním dávala před vynesením rozsudku najevo, že složí mandát. „Představa, že poslanecký mandát není vysoká politika je samozřejmě velmi úsměvná,“ míní Nečas. Pokud Bárta zůstává dál členem klubu VV, je to podle něj porušení veřejně daných slibů.

„Nicméně koaliční partneři kromě jednání nemají žádný prostředek, jak postupovat,“ prohlásil premiér. Zopakoval, že pokud by šlo o poslance ODS, pak už v případě sdělení obvinění by přestal být členem strany i jejího klubu.

Reklama

Výběr článků

Načítám