Hlavní obsah

Podnikatel Jančura osočil Kalouska z krádeží, ten na něj podal trestní oznámení

Aktualizováno

Podnikatel Radim Jančura, který vede společnost Student Agency, se v pondělí v rozhovoru pro server Česká pozice navezl do ministra financí Miroslava Kalouska. Jančura jej označil za nejbohatšího člověka v Česku a uvedl, že si Kalousek "s velkou pravděpodobností nakradl hezké miliardy". Ministr financí na něj ještě týž den podal trestní oznámení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Radim Jančura na on-line chatu

Článek

„Kapitola sama o sobě je pan Kalousek. Nechali jsme nejbohatšího člověka v této zemi – díky miliardovým tendrům na obraně, díky smlouvě na výběr mýta s firmou Kapsch, což je také jeho práce, i díky softwaru pro ministra Drábka, v němž má dle mých informací také prsty – dělat ministra financí. Jak může politik, který toto organizoval a s velkou pravděpodobností si nakradl hezké miliardy, být šéfem státní pokladny? To je opravdu kozel zahradníkem,“ řekl Jančura serveru.

Podnikatel tak reagoval na dotaz, zda by měla v současné situaci vláda, kdy se netěší přílišné oblibě, padnout, nebo stačí výměna některých jednotlivých ministrů.

Kalousek: Lže a neříká pravdu

„Přesně v 15.30 jsem na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 dal trestní oznámení nebo spíš podnět k přešetření, zda nedošlo k trestnému činu pomluvy šířenému tiskem, kterého se dopustil pan Jančura vůči mé osobě,“ řekl Právu v reakci na Jančurovo osočení ministr Kalousek. Nemá podle svých slov ve zvyku kriminalizovat veřejnou diskusi, nepoužívá prý běžně tohoto nástroje a je na „sprostá, nepravdivá osočení“ zvyklý. Nelíbí se mu ale fakt, že je řekl významný podnikatel, který prý musí vědět, že jeho názor ovlivní spoustu lidí.

„Musí si být vědom toho, že lže a říká nepravdu. A tu říká buď z osobní nenávisti, kterou nechápu, anebo z nějakých osobních podnikatelských zájmů, protože pravda to není. Nevím, proč to říká,“ uvedl ministr.

Jančura v reakci na Kalouskův krok řekl Právu, že si za svými výroky jednoznačně stojí.

„Mám pocit, že každý, kdo rozumí politice a pomalu každý Pražák ví, že to, co jsem řekl, je pravda. To, že měl dlouhé prsty v případě dálničního mýta, v případě zakázek na obraně. Snažil se aktivně prosazovat i další tunel, což byla výběrová řízení u Drábka a pak ekologická zakázka na víc než sto miliard korun,“ rozšířil Jančura počet příkladů, v nich se podle něj měl Kalousek angažovat.

Místo pádu kabinetu jen odchod některých členů

Pád kabinetu Petra Nečase si za cíl vytyčily některé občanské iniciativy v čele s Holešovskou výzvou, která pořádá pravidelné protesty. Její členové a příznivci mimo to požadují zastavení a odvolání všech vládních reforem. Jančura nedávno v Hospodářských novinách naznačil, že by stačilo vyhodit ministry Jaromíra Drábka a Pavla Dobeše.

Podnikatel Radim Jančura založil a řídí společnost Student Agency, která konkuruje Českým drahám v železniční dopravě. Provozuje autobusovou dopravu a prodává letenky. Je také vlastníkem společnosti DPL Real. Mimo to také sedí ve správní radě Nadačního fondu proti korupci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám