Hlavní obsah

Bártův vliv neslábne, na dopravu i školství tlačí svoje lidi

Právo, Jan Martinek

Neformální hlava Věcí veřejných Vít Bárta ani odchodem z čela poslanců VV po pátečním rozsudku neztrácí svůj politický vliv uvnitř strany. Naopak rozehrál hru, jejímž výsledkem má být demise ministra dopravy Pavla Dobeše, který se již několikrát Bártovi vzepřel a neposlechl ho například v personálních věcech. Bárta prosazuje svého člověka na dopravu i do čela ministerstva školství.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta

Článek

Podle informací Práva přijalo grémium VV na svém pátečním jednání utajené usnesení. To dalo Dobešovi ultimátum: buď do středy sám podá demisi, nebo bude vyloučen z Věcí veřejných.

„Grémium VV se dohodlo, že v případě neodstoupení ministra Pavla Dobeše z funkce ministra dopravy do středy 18. 4. 2012 se grémium VV svolává na čtvrtek 19. 4. 2012, kde jediným bodem jednání bude vyloučení Pavla Dobeše ze strany VV,“ zní usnesení grémia.

To dále zavazuje Pavla Dobeše, aby do svého odstoupení neprováděl žádné personální změny na ministerstvu dopravy ani v podřízených organizacích.

Poruba byl na jednání špiček VV

Dobeš se za své chování stal na grémiu v pátek pozdě večer terčem ostré kritiky. V jednu chvíli to podle informací Práva vypadalo, že bude přinucen odejít z ministerské funkce hned a že bude rozhodnuto navrhnout na ministra pověřeného šéfa Ředitelství silnic a dálnic Reného Porubu. Toho na funkci prosadil právě bývalý ministr dopravy Bárta.

Poruba prý byl stejně jako šéf Správy železniční dopravní cesty Pavel Habarta přítomen na jednání špiček VV.

O Habartu svedly špičky VV souboj před nedávnem. Dobeš se nedávno ve chvíli, kdy Bártovo křídlo prosazovalo odchod véček z vlády, vzepřel usnesení grémia a odmítl podat demisi.

Ve svém veřejném prohlášení tehdy uvedl, že ji nikdy nepodá a že je připraven odejít, pouze pokud by si to přál premiér Petr Nečas.

Na Dobešovu stranu se postavila místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová. „Usnesení, které se týká ministra Pavla Dobeše, bylo projednáno v emočně vypjaté atmosféře v pozdních nočních hodinách. Nejsem příznivcem takových postupů,“ sdělila Právu Navrátilová.

Ta zároveň zavelela k odpoutání se od dosavadní politiky VV a především od Víta Bárty samotného. „Po dnešním vyjádření Víta Bárty se zcela mění situace a na místě je radikální rozchod s minulostí VV. Budu žádat jasné vysvětlení některých postupů a rozhodnutí. Budoucnost nevidím v politice ultimát,“ uvedla Navrátilová.

Věci veřejné v pátek jednaly i o nástupci Josefa Dobeše v čele resortu školství. O Bártově přetrvávající silné pozici svědčí i to, že výběr se smrskl na tři jména z okruhu exministra Dobeše, který coby spoluzakladatel VV je s Bártou celá léta úzce spjat.

Do čela školství Němec, Nantl, nebo Kubáček?

Podle informací Práva ve hře jsou první náměstek Ladislav Němec, který po Dobešovi převzal řízení resortu, a náměstek pro legislativu Jiří Nantl. To je bývalý šéf odboru vysokých škol. Ministrem by se mohl stát i Jan Kubáček, bývalý politolog a současný hlavní mediální stratég VV, který má k Bártovi velmi blízko. Předtím byl Kubáček poradcem předsedy Radka Johna, když ten byl ministrem vnitra.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám