Hlavní obsah

Kauzu MUS vrátil švýcarský soud tamní prokuratuře k doplnění

– Bern
Právo, ČTK, jfk

Švýcarský soud vrátil spis v kauze manažerů Mostecké uhelné společnosti (MUS) tamní prokuratuře k doplnění. Zda to pro Českou republiku může znamenat novou naději na připojení se k obžalobě, zkoumají právníci ministerstva financí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Šestici českých manažerů a jednoho Belgičana švýcarské úřady stíhají kvůli podezřelé privatizaci MUS. Prokuratura má na odstranění formálních nedostatků čas do poloviny června. Nejnovější vývoj v kauze MUS potvrdila podle serveru Aktuálně.cz mediální zástupkyně obžalovaných podnikatelů Alexandra Rudyšarová.

Nedostatky ve spisu

„Podle sdělení Federálního trestního soudu ze dne 13. 4. 2012 byl vrácen Federální švýcarské prokuratuře k doplnění a k upřesnění obžalovací spis proti obviněným v kauze MUS,“ uvedla Rudyšarová.

Důvodem k nepřijetí obžaloby a vrácení spisu jsou podle Rudyšarové soudem zjištěné věcné a formální nedostatky ve spisu ohledně prokázání a specifikace uvedených trestných činů. „Na některé nedostatky žaloby jsme dlouhodobě upozorňovali, a proto jsme rozhodnutí soudu jednoznačně přivítali,“ dodala.

Prokuratura má nyní čas do poloviny června, aby spis doplnila a upřesnila trestné činy, z nichž české manažery podezírá. Změna situace může teoreticky přinést České republice i naději na další pokus připojit se přímo k obžalobě jako vedlejší účastník. Zda tomu tak skutečně bude, nebyl však schopen o víkendu nikdo z kompetentních činovníků na české straně zodpovědět.

„Zatím nemám informace o tom, co se děje ve Švýcarsku, takže nemohu podat žádnou konkrétní informaci,“ řekl včera Právu šéf Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvan, které se kauzy ujalo poté, co se z ní pro podjatost vyloučil vrchní státní zástupce v Praze Vlastimil Rampula.

„Je to nová informace a situaci musíme teprve analyzovat. Ministr financí proto požádal právníky o stanovisko k tomuto kroku, a až ho budeme znát, k věci se okamžitě vyjádříme,“ reagoval i mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Zda ČR utrpěla škodu, se neví

Poté, co Švýcaři Česku zamítli žádost o připojení k trestnímu stíhání, připravilo ministerstvo spolu s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových civilní žalobu, jíž se měla ČR případné škody při privatizaci MUS domáhat. Zda stát škodu utrpěl, případně v jaké výši, totiž dodnes ani švýcarská, ani česká strana nedokázaly říci. Je tedy možné, že žádná škoda ČR nevznikla.

„Civilní žaloba je připravena. Pokud jde o novou situaci, jsme aktivní a pracujeme na všech variantách,“ dodal Jakob. Švýcarská prokuratura loni v souvislosti s kauzou MUS nařídila švýcarským bankám zablokovat peníze, které by mohly pocházet z trestné činnosti. Jde v přepočtu o zhruba 13 miliard korun.

O tyto peníze, respektive část z nich, se chce ucházet i Česká republika. Proto se chtěla dodatečně připojit k trestnímu řízení proti exmanažerům MUS, ale s příslušným odvoláním neuspěla. Nadále však zůstává v pozici poškozeného a ve věci podá civilní žalobu.

O zablokované peníze projevil zájem i bývalý obchodník s krevní plazmou Diag Human SE, jíž má Česko podle rozhodnutí arbitráže za zmařený obchod s krevní plazmou zaplatit miliardy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám