Hlavní obsah

Chcete do vlády zapojit komunisty, vmetl Kalousek Sobotkovi

• Aktualizováno
Novinky, jas

ČSSD by v případě vítězství ve volbách nezbylo než se spoléhat na komunisty a nechat si jimi ovlivňovat zahraniční i fiskální politiku. Uvedl to ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslava Kalousek, který v neděli v Partii na Prima family diskutoval s lídrem ČSSD Bohuslavem Sobotkou.

Diskuze Miroslava Kalouska s Bohuslavem SobotkouVideo: Prima FTV

 
Článek

Kalousek opakovaně připomněl Sobotkovi, že se ČSSD v případné povolební koalici orientuje na komunisty. "K zahraniční politice ČSSD nemám zásadní výhrady," konstatoval Kalousek.

Zároveň varoval, že pokud by ČSSD chtěla po volbách jakkoliv spolupracovat s KSČM, mělo by to vliv i další směřování země, včetně fiskální a zahraniční politiky.

"Je jasná zpráva pro proevropského voliče, že volit ČSSD znamená nechat ovlivňovat zahraniční politiku komunisty,“ vrátil se Kalousek k nedávnému výroku, že by si jeho strana uměla teoretický představit spolupráci s ČSSD, což však Sobotka vzápětí odmítl.

Diskuze Miroslava Kalouska s Bohuslavem SobotkouVideo: Prima FTV

Nyní Sobotka opáčil, že Bohumínské usnesení ČSSD spolupráci s KSČM na nejvyšší úrovni zakazuje. "Je smutným výsledkem této vlády, že podpora komunistů roste," opáčil lídr ČSSD. Zároveň dodal, že v některých krajích ČSSD s KSČM spolupracuje a přesto podle něj prosazuje vlastní politiku.

"My nebudeme po příštích volbách realizovat program KSČM ani TOP 09," uvedl Sobotka s dovětkem, že předpokladem je vítězství jeho strany.

O Bártův hlas nestojíme, tvrdí Kalousek

Kalousek se vrátil i k pátečnímu soudu s Vítem Bártou (VV) a Jaroslavem Škárkou, kteří byli nepravomocně odsouzeni. Ani jeden z nich se zatím nechce vzdát mandátu. "Nechť pan poslanec Bárta hlasuje, jak chce, pro nás je to nepříjemné překvapení," uvedl Kalousek s tím, že Bárta udělal několik silných prohlášení, že v případě svého odsouzení opustí politiku. "Porušil veřejný závazek a nám to docela vadí," dodal Kalousek, podle kterého by se měly VV zamyslet nad tím, zda ponechat Bártu ve svém poslaneckém klubu.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka zopakoval, že nejvhodnějším řešením by bylo  vypsání předčasných voleb. "Já je pokládám za jediné rozumné demokratické řešení," uvedl Sobotka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek (vlevo) a Bohuslav Sobotka v televizní debatě na Primě.

Podle Kalouska lze těžko odhadovat, jak se bude vyvíjet situace v poslaneckém klubu VV, nicméně s odkazem na prohlášení véčkařských ministrů věří, že koalice bude moci dále fungovat.

Sobotka varoval, že pokračováním vládní koalice bude i nadále klesat důvěra lidí v politiku.

Podle vlády reformy, podle opozice zmatek

Oba politici se přeli i o rozpočtová opatření kabinetu. Sobotka kritizoval zvyšování DPH, zatímco Kalousek oponoval, že ČSSD by občanům vzala svým pojetím z kapes daleko více peněz, byť by nešlo o zdanění spotřeby, ale výkonu.

"Pokud se bude ekonomika vyvíjet podle naší prognózy, nemusíme již do konce volebního období přicházet s dalšími opatřeními," konstatoval Kalousek, podle něhož však nikdo neumí předpovědět, jaká bude situace.

Sobotka označil návrhy vlády za chaotické a nekoordinované a zopakoval, že na opatření nejvíce doplatí důchodci a zaměstnanci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám