Hlavní obsah

Kočí: Celou dobu jsem říkala pravdu

Právo, Radim Vaculík
Praha

Nezařazená poslankyně Kristýna Kočí v rozhovoru pro Právo komentuje rozsudek soudu, který v pátek uložil šéfovi poslaneckého klubu Věcí veřejných Vítu Bártovi trest za to, že podplácel svého tehdejšího spolustraníka Jaroslava Škárku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kristýna Kočí v soudní síni.

Článek

Soudce Jan Šott Bártu potrestal 18 měsíci vězení s podmíněným odkladem na 2,5 roku. Bývalý poslanec VV, nyní nezařazený Jaroslav Škárka, dostal tři roky natvrdo za podvod. Kočí v kauze vystupovala jako hlavní svědkyně i poškozená.

Jaká je vaše reakce na rozsudek soudu, kde jste vystupovala jako poškozená i hlavní svědkyně případu?

Jedná se o prvoinstanční nepravomocný rozsudek, takže vzhledem k tomu, že už je naprosto jasné, že se aktéři odvolají, opravdu nemá smysl cokoli z tohoto dnešního verdiktu vyvozovat. Uvidíme, jaký bude verdikt v další instanci.

Jak vnímáte fakt, že vás soud označil za naprosto nevěrohodnou svědkyni a dokonce vyslovil podezření, že jste se mohla stejně jako Škárka dopustit podvodu a křivého obvinění?

Já jsem celou dobu říkala pravdu a nakonec jako svědek jsem byla i pod přísahou. Celý rok jsem spolupracovala s orgány činnými v trestním řízení, a to včetně detektoru lži. Jsem připravena spolupracovat s policií, pakliže o to bude stát, i nadále.

Jenom bych ale ráda uvedla, že soud měl možnost se obrátit okamžitě na policii, aby začala proti mně vést nějaké šetření, a neučinil tak, takže i to o něčem svědčí.

Znovu říkám, že já trvám na tom, že Vít Bárta se pokusil koupit moji loajalitu tak, jak to nakonec zaznělo i ve verdiktu. Celou dobu jsem říkala pravdu, za tím si stojím a budu stát i nadále.

S názorem soudce Jana Šotta tedy nesouhlasíte?

Jasně jsem uvedla, že toto je nepravomocný verdikt. Samozřejmě výrok soudu respektuji, nicméně znovu říkám, já jsem nikdy nelhala. Nikdy jsem Víta Bártu o žádné peníze nepožádala, nikdy jsem od něj žádné peníze ani nepřijala. Vít Bárta se mě pokusil zkorumpovat, na tom moje přesvědčení trvá.

Odmítáte tedy ze své strany plánovaný puč nebo cílenou provokaci vůči Bártovi, jak to označil v rozsudku i soud?

U verdiktu jsem nebyla, a pokud vím, trval hodinu a tři čtvrtě. Samozřejmě se s právním zástupcem s písemným rozsudkem seznámím. Nikdy jsem žádný puč nepřipravovala a opravdu se z mojí strany vždy jednalo pouze o nahlášení korupčního jednání člena této vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám