Hlavní obsah

V kauze Promopro obvinila policie 10 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Protikorupční policie obvinila v případu sporné zakázky pro firmu Promopro z doby českého předsednictví EU deset lidí. Tři z nich jsou bývalí zaměstnanci státu. Informoval o tom mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Podle detektivů byla zakázka předražená zhruba o 388 miliónů korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Trojici bývalých zaměstnanců viní policisté z pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Podle dřívějších informací serveru Aktuálně.cz obvinila policie bývalou náměstkyni ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) Janu Hendrichovou a také ještě tehdejší ředitele odborů Radomíra Karlíka a Davida Mlíčka. Vondra přitom jako vicepremiér pro EU za přípravu předsednictví zodpovídal. Ostatní stíhaní, kteří pracovali ve společnostech zainteresovaných na zakázce, podezírají policisté z legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz, a podvodu.

Policii se podařilo ve spolupráci s Finančním analytickým útvarem ministerstva financí, od kterého obdržela trestní oznámení, zablokovat 135 miliónů na jednom ze zahraničních účtů. "Vzhledem k tomu, že realizace případu ještě neskončila, kdy náš útvar stále provádí úkony v trestním řízení, nebudeme k věci zatím poskytovat další informace," sdělil Ibehej.

Společnost Promopro zajišťovala dodávky audiovizuální techniky na konference v Praze a regionech. Od úřadu vlády dostala zaplaceno přes půl miliardy korun. Zhruba 135 miliónů korun skončilo v Rakousku na účtu firmy Deeside Service Solutions. Peníze pak odcházely na další rakouské účty. Ke všem měl tehdy dispoziční právo bývalý Vondrův podřízený Libor Veverka, který je podle ministerstva propojen s majitelem firmy Promopro Jaroslavem Veselým a který je podle informací E15 spolu s Veverkou také mezi obviněnými.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám