Hlavní obsah

Bárta rezignuje na vedení poslaneckého klubu a pozastaví členství ve VV

• Aktualizováno

Předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta, který byl v pátek odsouzen za uplácení, oznámil, že pozastaví členství ve straně a rezignuje na post šéfa poslaneckého klubu. Nezařazený poslanec Jaroslav Škárka, který byl odsouzen na tři roky odnětí svobody nepodmíněně, se odmítl touto otázkou zabývat, dokud nebude rozsudek pravomocný.

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Bárta naslouchá vynesení rozsudku.

Článek

"Byl jsem odsouzen a v tuto chvíli samozřejmě rezignuji na své politické funkce. Pozastavím členství ve Věcech veřejných, rezignuji na funkci předsedy poslaneckého klubu," prohlásil Bárta při odchodu z budovy Obvodního soudu pro Prahu 5.

Místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová  nechtěla spekulovat, zda Bárta odejde ze Sněmovny. Nicméně uvedla, že post poslance spadá "do vysoké politiky".

Jaroslav Škárka novinářům oznámil, že otázku, zda se vzdá poslaneckého mandátu, bude řešit až po pravomocném rozsudku. Trvá na své nevině, soud podle něj trestá nahlášení úplatku. Stejně jako Vít Bárta se proti rozsudku odvolal.

Babák a Jarolím nejsou pro to, aby Bárta složil mandát

"Výkonná rada samozřejmě respektuje rozhodnutí soudu v první instanci, stejně jako rozhodnutí Víta Bárty rezignovat na funkci předsedy poslaneckého klubu. Členové výkonné rady považují tento krok za výraz občanské i politické zodpovědnosti," uvedla strana prostřednictvím svého mluvčího Pavla Reicharda.

Poslanec VV Michal Babák si nemyslí, že by se měl Bárta vzdát poslaneckého mandátu. "Zatím není pravomocně odsouzen," dodal.

Bývalý místopředseda VV Tomáš Jarolím řekl, že výsledek soudu z 95 procent ukázal, že šlo o puč Kočí a Škárky. "Byl jsem dnes svědkem od 50. let poprvé politického procesu v přímém přenosu," uvedl s tím, že by nebyl rád, kdyby Bárta skládal mandát.

Premiér Petr Nečas se bezprostředně po skončení soudního líčení vyjádřil, že očekává od obou odsouzených aktérů kauzy, že odejdou z politiky.

Soud udělil Bártovi osmnáctiměsíční podmíněný trest s třicetiměsíčním odkladem. Uplácel podle něj své bývalé stranické kolegy tím, že jim poskytl bezúročné půjčky. Škárkovi vedle třech roků vězení zakázal také po deset let být poslancem.

Kdo na jejich místa?

Bártu a Škárku by v případě jejich odchodu ze Sněmovny mohli nahradit ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský a plzeňský krajský tajemník VV Martin Ščepka, někdejší Škárkův poslanecký asistent. Vyplývá to ze seznamu poslaneckých náhradníků na serveru www.volby.cz.

Jankovský bývá v posledních dnech řazen k opozici vůči Bártovu vedení strany. Minulý týden se spolu se svými vládními kolegy Karolínou Peake a Pavlem Dobešem odmítli podřídit stranickému požadavku, aby podmíněně dali své demise předsedovi strany Radku Johnovi.

Ščerba, původní profesí obalový technik v Jaderném strojírenství v Plzni, se podle svých stránek na stranickém webu momentálně zabývá "řízením a zviditelněním VV v plzeňském regionu" a chce dovést VV úspěšně do krajských voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám