Hlavní obsah

Vondrova náměstkyně promluvila: Dobře věděl, kolik se platilo firmě Promopro

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý vicepremiér pro evropské záležitosti a nynější ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) byl o závažných věcech týkajících se zakázky pro firmu Promopro pravidelně informován, a přestože jeho podpis nebyl na vystavovaných fakturách, věděl dobře, jaké částky v rámci více než půlmiliardové zakázky na ozvučení českého předsednictví byly státem vypláceny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Právu to ve čtvrtek řekla Vondrova náměstkyně z doby našeho předsednictví Unii v roce 2009 Jana Hendrichová, která je v kauze Promopro mezi dvanácti lidmi, které policie ve středu obvinila ze spáchání trestného činu.

Vondra se stále hájí tím, že měl o megazakázce přidělené Promopru bez veřejné soutěže celkový přehled, ale detaily podle svých slov neřešil. Předražení zakázky byť o jedinou korunu dosud nikdy veřejně nepřipustil.

Na dotaz, zda Vondra věděl o tom, jaké faktury se Promopru proplácely, Hendrichová Právu odpověděla: „Pan Vondra byl o závažných věcech informován. Dělo se tak prostřednictvím pravidelných porad. On nebyl schvalovatelem faktur, ale samozřejmě znal částky, které se týkaly techniky a jejího financování.“

Úřad vlády loni uvedl, že společnosti Promopro proplatil celkem 183 faktur, přičemž téměř pod všemi byla podepsaná právě Hendrichová. Ta ale namítá, že rozhodnutí týkající se zakázky přidělené Promopru schvalovalo na různých úrovních hned několik osob.

Zlatý důl

Právo už před časem upozornilo například na faktury za technické zajištění neformálního setkání ministrů spravedlnosti a vnitra evropské sedmadvacítky, jež se konalo 15. až 16. ledna 2009 v pražském Kongresovém centru. Promopro tehdy vyfakturovalo úřadu vlády celkem přes 90 miliónů.

Za jednoho z manažerů projektu si přitom firma účtovala 240 tisíc a dvoudenní technická pohotovost na telefonu měla stát přes 600 000 Kč. Dalších více než osm set tisíc k tomu Promopro fakturovalo za pohotovostní technické jištění přímo na místě.

Rovněž podle jednoho z policejních dokumentů k případu, který citoval server Insider, byl Vondra, „jak všichni shodně tvrdí, o veškerých záležitostech podrobně informován, tedy věděl o sporných fakturách a způsobu řešení, navýšení nákladů proti plánovanému rozpočtu a mohl do těchto sporů kdykoli vstoupit, navrhnout jiná řešení či se jinak angažovat. Toto však neučinil“.

Vondra ale trestnímu stíhání nečelí. Podle nejmenovaných policejních zdrojů serveru by mohl být obviněn jen tehdy, kdyby byl výslovně požádán o to, aby proti nepravostem při zakázce zasáhl nebo mu to ukládala nějaká směrnice. Navíc má jako senátor imunitu.

Policie obvinila i další dva spolupracovníky

Vedle Hendrichové byli podle dostupných informací tento týden obviněni i další dva Vondrovi tehdejší podřízení, ředitelé jeho odborů Radomír Karlík a David Mlíčko. Zbývající stíhaní jsou pak lidé z firem, kteří se podle policie nějakým způsobem zapojili do spletitého řetězce fiktivních služeb, na jehož konci byla více než 300miliónová škoda pro český stát.

Podle zdroje Práva z úřadu vlády, který již vypovídal na policii, Hendrichová ani jí podřízení ředitelé odborů neměli na zakázce pro Promopro nějaký osobní zájem.

„Myslím si, že jen plnili příkazy, které chodily shora,“ míní svědek, který si přál zůstat v anonymitě.

Proti zahájení trestního stíhání hodlá Hendrichová podat stížnost, protože je přesvědčena o své nevině. „Mám na to právo, do tří dnů chci podat stížnost,“ uvedla bývalá Vondrova podřízená, kterou lidé, kteří s ní přišli pracovně do styku, označují za „slušnou a loajální“ státní úřednici.

Také Vondra před novináři prohlásil, že je přesvědčen o tom, že jeho tehdejší náměstkyně Hendrichová jako „slušná, pečlivá a této zemi oddaná úřednice“ státu vědomě či záměrně žádnou škodu nezpůsobila.

Tím, že byla jeho někdejší nejbližší spolupracovnice obviněna, se ale opět začala přetřásat otázka jeho současné pozice ve vládě.

Vondra sice už před rokem ve Sněmovně prohlásil, že se nezříká své politické odpovědnosti, i když se podle něj nepodařilo najít „žádný konkrétní důkaz“, že některé vyúčtované služby nebyly provedeny, chtěl ale podle svých slov počkat na výsledky policejního vyšetřování.

Na rozhodnutí policie obvinit dvanáct lidí včetně několika jeho blízkých spolupracovníků reagoval Vondra slovy, že se své případné odpovědnosti nikdy nezříkal, ale až soud může s definitivní platností určit, zda v kauze předražených zakázek z doby českého předsednictví pro EU byla nějaká pochybení. O rezignaci Vondra neuvažuje a k odstoupení ho prý nikdo ani nevyzýval.

„Nikdo mi ani nic nenaznačoval, jak říkám, musíme počkat na rozhodnutí soudu, ale já se své odpovědnosti nezříkám,“ řekl Právu. Poté ještě poznamenal: „Jsem rád, a byl by, myslím, každý v mé situaci, že se ty věci konečně posouvají kupředu, nic se nezametá pod koberec.“

Škoda 388 miliónů

V novém posudku pro policii vyčíslili znalci škodu státu na více než 388 miliónů korun. Stát přitom zaplatil firmě Promopro, kterou v roce 2008 vybral bez veřejné soutěže, 525 miliónů.

Mezi devíti stíhanými podnikateli je podle serveru Aktuálně.cz majitel firmy Promopro Jaroslav Veselý, majitel subdodavatelské firmy NWDC Vlastimil Maxa i zřejmě klíčový muž celého systému zakázky, bývalý podřízený Vondry a Veselého obchodní partner Libor Veverka. Ten měl přístup k účtu v Rakousku, kam dorazilo 130 miliónů za fiktivní práce.

Kromě nich jsou obviněni i zástupci firem, kteří v celém řetězci figurovali: Marcel Příkopa, Pavel Girstl, Ivan Komárek a Roman Pekarovič, Václav Čada a Radek Müller.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám