Hlavní obsah

Škrty budou mít pro armádu fatální důsledky, zlobí se Vondra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Částky v rozpočtovém výhledu na léta 2013 a 2014 pro ministerstvo obrany jsou podle ministra Alexandra Vondry (ODS) nepřijatelné. Armáda s nimi podle něj nebude schopná fungovat. Vondra to řekl na čtvrtečním jednání sněmovního branného výboru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Resort obrany by podle výhledu měl příští rok dostat 38,8 miliardy, v roce 2014 pak 35,7 miliardy korun.

"Pokud by čísla měla být realitou, tak je to konec, tak armáda není schopná plnit ani své základní ústavní úkoly," řekl ve čtvrtek Vondra. Předpokládá ale, že obrana by nakonec více peněz dostat mohla. O tom se má ještě jednat.

Kalousek: Jeho nářek má pikantní podtext

„Naříkání pana ministra obrany Vondry, jak škrty v armádě budou mít fatální následky, je totožné s naříkáním ministrů za Věci veřejné,“ řekl Právu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj Vondrův nářek má jeden pikantní podtext.

„Ve svém minulém angažmá místopředsedy vlády pro evropské záležitosti v Topolánkově kabinetu si nechal rozkrást polovinu svého rozpočtu,“ uvedl Kalousek a dodal: „Pokud se tak nebude chovat na ministerstvu obrany, nemůže dojít k fatálním důsledkům. Naopak se domnívám, že je stále kde škrtat,“ prohlásil strážce státní kasy.

Jako když plivnete do kanálu

V letošním roce mělo ministerstvo hospodařit podle schváleného rozpočtu s částkou 43,5 miliardy korun. Musí ale ušetřit 1,4 miliardy. Letošní škrty resort podle ministra zvládne, byť to bude obtížné. Podle náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka armáda v polovině roku projde inventurou, která určí, co si bude moci ještě dovolit.

"Poslední kvartál bude pravděpodobně kritický a budeme muset dělat opravdu jen nezbytné věci v oblasti výcviku," řekl Picek. Armáda podle něho rozhodně neomezí přípravu vojáků pro zahraniční mise a výcvik pilotů v pohotovostním systému.

Obrana podle Vondry ještě může v následujících dvou letech ušetřit vnitřními změnami v každém roce nejvýše půl miliardy korun. Ovšem například zrušení vlečkového úřadu, který se stal v souvislosti se škrty centrem pozornosti, by přineslo podle ministra asi jen dvacetimiliónovou úsporu. "Je to, jako když člověk plivne do kanálu," podotkl.

Výbor se za ministerstvo obrany postavil. V usnesení přijatém všemi přítomnými členy uvedl, že pokládá rozpočtový výhled za zcela nepřijatelný pro zajištění vnější bezpečnosti státu. Výbor požádal Bezpečnostní radu státu, aby při jednáních o armádních rozpočtech k jeho stanovisku přihlédla.

Reklama

Výběr článků

Načítám