Hlavní obsah

Samkovou vyloučili z obhajoby pachatelů mačetového útoku

– Praha • Aktualizováno

Advokátku Kláru Samkovou soud nepravomocně vyloučil z obhajoby obviněných mužů v kauze tzv. mačetového útoku, který se odehrál v loňském srpnu v Novém Boru. Samková s rozhodnutím soudu nesouhlasí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Advokátka Klára Veselá Samková

Článek

"Namísto pokroků ve vyšetřování se justice zcela soustředí na to, aby obviněné nemohla zastupovat jimi zvolená advokátka, tedy já," tvrdí Samková.

Advokátka uvedla, že liberecký okresní soud, který má případ na starosti, usoudil, že mezi výpověďmi obviněných "jsou takové rozpory, že zde je rozpor zájmů mezi jednotlivými obviněnými".

"Z tohoto důvodu jsem byla vyloučena z obhajoby všech obviněných," konstatovala advokátka.

Podle náměstkyně krajského státního zástupce Lenky Bradáčové je otázka, jestli může být Samková obhájkyní všech obviněných. "Soud musí vyhodnotit, a už v prvním stupni vyhodnotil, otázku kolize. Kdyby mezi nimi kolize byla, tak nemůže obhajovat všechny," dodala žalobkyně.

K útoku došlo v srpnu loňského roku. Pětičlenná skupina romských mladíků vtrhla s mačetami do novoborského baru Pivní pomoc a začala sekat mačetami do hostů. Tři muži utrpěli zranění, z toho jeden z nich vážné.

O převzetí obhajoby nad obviněnými informovala Samková v lednu. Podle ní došlo k dezinterpretaci některých událostí. "Rozhodla jsem se převzít tuto obhajobu poté, co jsem se přesvědčila, že řada událostí, prezentovaných médii jako jednoznačná, se vůbec nestala nebo jejich interpretace je sporná," uvedla v prohlášení. Následně informovala o tom, že si chce vzít na pomoc také studenty právnických škol. Za to sklidila kritiku České advokátní komory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám