Hlavní obsah

Heger navrhl, aby poplatky u lékaře vzrostly na 50 a 200 korun

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, val, per

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek představilo druhou fázi reformy zdravotnictví. Jednou z nejvýraznějších změn od roku 2014 by mohl být nárůst poplatků za návštěvu u lékaře z 30 na 50 korun, přičemž za návštěvu specialisty bez doporučení by se mohlo platit 200 i více korun. ČSSD podrobila tyto zamýšlené kroky kritice. Šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka slibuje, že v případě volebního vítězství řadu opatření Nečasova kabinetu zruší.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Článek

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) podotkl, že kolem otázky regulačních poplatků, nadstandardů a dalších sporných bodů je třeba diskutovat. „Ale budeme v tomto směru velmi opatrní,“ upozornil s tím, že počkají, jak se v těchto krocích ministerstvo „strefilo“.

Podle náměstka Petra Noska by mohly poplatky nicméně od roku 2014 výrazně vzrůst. Klíčové bude rozhodnutí Ústavního soudu, který bude posuzovat legitimitu nadstandardů. Pokud je soud shledá jako legální, zvažuje ministerstvo rozšíření nadstandardů, do nichž by z části spadala i lázeňská péče, rehabilitace či zubní plomby. V této souvislosti by mohlo dojít i ke zmíněnému nárůstu regulačních poplatků.

Pilíře reformy leží podle Hegera ve čtyřech sférách, jimiž jsou vstup peněz do systému, zdravotní pojišťovny, poskytovatelé péče a chování pacientů.

Jedním z bodů reformy je věcný záměr zákona o univerzitních nemocnicích, který byl již podle legislativního náměstka Martina Plíška odeslán do vnějšího připomínkového řízení. Univerzitní nemocnice, do nichž se v roce 2014 transformují současné fakultní nemocnice, tak mají získat statut nestátních neziskových organizací, poskytujících vysoce specializovanou péči.

Vedení univerzitních nemocnic určí správní rada

Cílem ministerstva je podle Plíška jednak zefektivnění řízení těchto ústavů, jednak jejich „depolitizace“. K tomu povede novinka, jež ukládá volbu ředitele univerzitních nemocnic nově nikoli ministrovi zdravotnictví, ale správní radě, která má být složena ze zástupců státu, vysokých škol a krajů.

V souvislosti s transformací nemocnic se v minulých dnech objevily spekulace o možné hrozbě neprůhledných privatizací. Plíšek obavy na čtvrtečním brífinku vyvrátil přítomností tzv. pojistky proti případné privatizaci. Její provedení totiž bude nutné schválit prostřednictvím specializovaného zákona, který by musel projít parlamentem.

Druhá fáze reformy bude řešit také regulaci reklamy ve zdravotnictví. Ta má podle Plíška přesněji a přísněji regulovat vztahy v oblasti reklamy mezi farmaceutickými firmami, lékaři a lékárníky. Zástupci farmaceutických společností například nebudou moci lékaře navštěvovat v ordinační době, lékař také nebude smět předepsat lék na popud lékárenských firem a lobby. Novela o regulaci reklamy ukládá také vyšší sankce za porušování zákona. Od 1. ledna 2013 by tak za jeho porušení hrozila až 15miliónová pokuta.

ČSSD chce nabídnout seznam, co zruší

„Tato vláda slibovala před volbami, že nebude zvyšovat daně,“ uvedl předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka před setkáním s občany v Karlových Varech a dodal: „Záměr ministra zdravotnictví Leoše Hegerea (TOP 09) zvýšit poplatek u praktického lékaře na 50 a u specialisty bez předešlého objednání na 200 korun jen dokládá chaos ve vládních reformách.“

Vládní reformy podle Sobotky nabírají živelnou podobu a velmi často se mění. "My chceme v létě vyhlásit programový manifest, v kterém chceme voliče informovat, co chceme v případě volebního vítězství z toho, co zavedla Nečasova vláda, zrušit. Za těchto okolností to ale bude spíše střelba na pohyblivý terč,“ pokračoval Sobotka, podle kterého je soc. dem. připravená ponechat pouze poplatek na stravu v nemocnicích, který chce ale snížit ze stávajících sto korun na šedesát.

„Navíc jej chceme zastropovat pouze na třicet dní v roce. Když by pacient měl být v nemocnici měsíc a pak byl opětovně hospitalizován, už by tento poplatek neplatil. Ostatní poplatky ve zdravotnictví chceme v případě volebního vítězství zrušit,“ slíbil Sobotka, který se podivoval, že Heger s návrhem přišel až ve druhé polovině volebního období a navíc bez předešlé konzultace s opozicí.

„Žádná z vládních stran neměla takové navýšení poplatků ve volebním programu. Naopak některé jej chtěly zrušit,“ dodal Sobotka a vyzval voliče, aby přišli 21. dubna na manifestaci na Václavské náměstí. „Druhou příležitost oznámkovat Nečasovu vládu budou mít v podzimních volbách,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám