Hlavní obsah

Lidovci se chopili koleček a přivezli v nich Drábkovi miliardy. Kvůli vyplácení dávek

Praha

Dvě desítky lidovců se ve čtvrtek vypravily se stavebními kolečky naplněnými natištěnými bankovkami k ministerstvu práce, aby tu protestovaly proti pořízení nového systému pro vyplácení dávek. Podle nich je nefunkční a zbytečně se za něj utratily 3,5 miliardy korun. Ministerstvo systém hájí. Už několikrát uvedlo, že na počítačích a programech nyní výrazně ušetří.

Peníze pro ministerstvoVideo: Novinky

 
Článek

"Chtěli jsme upozornit na to, že se utrácí v České republice peníze nehospodárně. Jedná se o zakázku na nový software pro vyplácení dávek. Myslíme si, že je dobré, aby lidé měli možnost vidět, o jak velký objem peněz se jedná. Je to deset velkých koleček, v každém z nich je 350 miliónů," řekl místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Lidovci ve žlutých tričkách se stranickým logem chtěli původně kolečka s natištěnými penězi odvézt k ministerstvu školství na Malou Stranu. Tento resort podle nich peníze potřebuje. Nakonec se ale vrátili od Drábkova úřadu zpět do sídla strany. Udělali si jen kratší přestávku před ministerstvem zdravotnictví, kde rozvinuli transparenty. Na jednom žádali stopnutí "odklánění peněz". Na druhém vládě sdělovali, že dělá pravici ostudu.

Ministerstvo systém hájí

Vyplácení dávek změnila od letoška reforma ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09). Všechny příspěvky a podpory od státu vyřizují jen úřady práce. Pracovat začaly s novým systémem, který kritizovali úředníci, opozice i odbory. Pochybnosti vyvolávalo i pořízení programů. Ministerstvo nevyhlásilo výběrové řízení a jen se připojilo k rámcové smlouvě s firmou Fujitsu, kterou Česko má od roku 2008. Drábkův úřad postup hájí a tvrdí, že na informatice výrazně ušetří.

Lidovci jsou podle Bartoška přesvědčeni o tom, že se při výběru dodavatelů porušil zákon o zadávání veřejných zakázek. Obrátili se proto už dřív na antimonopolní úřad. Stěžovali si i Úřadu pro ochranu osobních údajů. Míní, že se citlivá data příjemců dávek vyvedla mimo systém a hrozí jejich zneužití. Bartošek řekl, že příslušné úřady mlčí, strana proto svým happeningem chtěla na případ znovu upozornit. Kauzou se zabývá i Nejvyšší kontrolní úřad.

Podle Drábkovy mluvčí Viktorie Plívové "veškeré ICT služby pro celé ministerstvo za několik let" budou stát 3,6 miliardy. Výdaje na provoz a správu systémů pro vyplácení dávek letos budou činit 361 milionů korun, příští rok 281 milionů a v roce 2014 pak 272 milionů. Loni to bylo 477 milionů korun, předloni asi 474 milionů a v roce 2009 přes 539 milionů, uvedlo ministerstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám