Hlavní obsah

Vondra kvůli kauze Promopro neodstoupí, chce počkat na rozhodnutí soudu

Právo, Novinky, ČTK, dan, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obvinění skupiny osob v souvislosti s kauzou Promopro, která se týká možného předražení zakázek v době českého předsednictví EU, nepřiměje ministra obrany Alexandra Vondru (ODS), který měl jako vicepremiér pro evropské záležitosti organizaci předsednictví na starosti, k tomu, aby odstoupil. Premiér Petr Nečas (ODS) očekává, že pokud by byl někdo někdejších z Vondrových podřízených odsouzen, ministr vyvodí osobní zodpovědnost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Vondra zatím osobní odpovědnost vyvodit nehodlá. Ministr chce počkat na rozhodnutí soudu. K odstoupení ho prý nikdo ani nevyzýval. „Nikdo mi ani nic nenaznačoval, jak říkám, musíme počkat na rozhodnutí soudu, ale já se své odpovědnosti nezříkám,“ řekl Právu Vondra.

Ministr obrany se zastal i své tehdejší náměstkyně Jany Hendrichové. „Osobně považuji Janu Hendrichovou za slušnou a státu oddanou, velmi pečlivou úřednici a jsem přesvědčen, že se vědomě nedopustila ničeho, co by státu přineslo škodu,“ řekl Vondra. O tom, co bude poté, až rozhodne soud, nechtěl ve čtvrtek spekulovat.

Podle serveru Aktuálně.cz byli obviněni rovněž další dva tehdejší Vondrovi spolupracovníci - Radomír Karlík a David Mlíčko. Celková škoda, která měla být způsobena státu, se podle znalců vyšplhala na více než 388 miliónů korun.

Nečas: Kdyby byl obviněn, odejde z vlády

Nečas v reakci uvedl, že Vondra by "jistě" převzal politickou odpovědnost, pokud by byli jeho podřízení uznáni v kauze vinnými z porušení zákona. Předseda vlády to řekl s tím, že vzal na vědomí, že Vondra sám mezi obviněnými není.

"Pokud by byl přímo obviněn, znamenalo by to jeho okamžitý odchod z vlády," zdůraznil Nečas. Vondra přímo být obviněn nemůže, jako senátor má imunitu. Svou funkci ve vládě v souvislosti s kauzou nabídl premiérovi k dispozici už minulý rok.

Policie skupinu podezírá z legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz, a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Podle serveru deníku E15 jsou mezi obviněnými také majitel firmy Promopro Jaroslav Veselý, Vlastimil Maxa ze společnosti NWDC, kterou si Veselého firma najala, a také Václav Čada, společník firmy Damovo, které měla patřit audiovizuální technika.

Schwarzenberg: Pokud byl v něčem zapleten, měl by odejít

Podle šéfa TOP 09 a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga by Vondra měl odejít, pokud se ukáže, že se přímo účastnil něčeho nezákonného.

„Jakmile by se objevily náznaky, že je v tom přímo zapleten, tak by měl odejít, ale co se týče politické odpovědnosti, tak je to na premiérovi, ten jediný může navrhovat odvolání ministra,“ řekl Právu Schwarzenberg.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09)

ČSSD požaduje kvůli kauze Promopro odchod Vondry z funkce. „Vyzýváme pana premiéra, aby učinil kroky nezbytné k tomu, aby Alexandr Vondra opustil ministerstvo obrany,“ uvedl ve čtvrtek místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek.

Premiér Petr Nečas (ODS) by podle něj měl navíc vyloučit možnost, že stamilióny korun z kauzy Promopro neskončily v pokladně občanských demokratů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám