Hlavní obsah

Česko chce postavit nové velvyslanectví v USA, vyjde na půl miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika che ve Spojených státech postavit novou budovu velvyslanectví. Ta současná, která byla postavena v roce 1969, má podle diplomatů nevyhovující rozvody a má i další nedostatky. Oprava domu by podle ministerstva zahraničí byla příliš nákladná a vyplatí se proto postavit stavbu zcela novou. Údajně má stát půl miliardy korun.

Foto: Chalupa architekti, ČTK

Architektonický návrh budovy velvyslanectví ČR ve Washingtonu

Článek

Plán na stavbu ve středu schválila vláda. Diplomacie má již i architektonický návrh na stavbu, vítěz vzešel z mezinárodní soutěže v roce 2010. Vybrán byl projekt architektonického ateliéru Chalupa architekti.

Foto: Chalupa architekti, ČTK

Architektonický návrh budovy velvyslanectví ČR ve Washingtonu

Z dřívějších informací vyplývá, že řešení má půdorys ve tvaru písmene ypsilon. V "noze" písmene jsou reprezentační prostory, v ramenech naopak kanceláře administrativy. Budova využije zvlněného terénu, zatímco reprezentační část bude jednopodlažní, část pro kanceláře čtyřpodlažní.

Foto: Chalupa architekti, ČTK

Architektonický návrh budovy velvyslanectví ČR ve Washingtonu

"Zahájení stavby se podle současného časového harmonogramu plánuje na rok 2014. Vzhledem k úsporným opatřením ve státním rozpočtu není možné v tuto chvíli odhadnout, zda se tento časový harmonogram podaří dodržet," uvedlo ministerstvo. Po schválení vládou nicméně nyní zahájí první rozpracování projektu, vytvořen bude takzvaný "úvodní projekt".

"Je to nezbytná prvotní fáze každého většího architektonického díla. Její součástí jsou i geologické a pedologické průzkumy na pozemku ambasády a adaptace soutěžního architektonického projektu na místní podmínky ve Washingtonu," dodal Černínský palác.

Foto: mzv.cz

Současná budova českého velvyslanectví ve Washingtonu

Ve vládním materiálu ministerstvo odhaduje, že celkové náklady na projekt dosáhnou výše 579 miliónů korun. Ministerstvo na to chce získat peníze z prodeje svého nemovitého majetku v Česku i zahraničí. "V letech 2011 a 2012 by měly příjmy z prodeje činit cca 520 miliónů Kč. V průběhu dalších let pak (ministerstvo zahraničí) předpokládá prodeje ve výši cca 500 miliónů Kč," konstatoval úřad.

Česká diplomacie dodala, že Spojené státy jsou jedním ze strategických zahraničně-politických a obchodních partnerů ČR. Česko má podle diplomacie "eminentní" zájem na další spolupráci, což se podle Černínského paláce neobejde bez přítomnosti kvalitního diplomatického týmu vybaveného odpovídajícím technickým a bezpečnostním zázemím.

Reklama

Výběr článků

Načítám