Hlavní obsah

Těžší maturitu si vybrala jen čtyři procenta studentů, více sázejí na matematiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžší verzi maturity si letos vybrala pouze čtyři procenta studentů, což je méně než loni, kdy celý projekt po letech odkladů odstartoval. Přibylo zároveň těch, kteří si místo cizího jazyka vybrali matematiku. Zatímco loni ji preferovalo 40 procent, letos 44 procent. Ve středu o tom informoval šéf Cermatu Pavel Zelený.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za měsíc půjde k maturitě celkem 103 114 žáků, o pět procent víc než loni. Z toho 7800 žáků bude konat zkoušku opravnou, jsou to tedy ti, kteří propadli při loňském prvním ročníku státních maturit.

Těžší verzi bude skládat 4,09 procenta maturantů, loni to bylo 4,28 procenta. Větší zájem o těžší zkoušky zaznamenal Cermat jen v matematice, 4,15 procenta oproti loňským 3,29 procenta. Nejčastěji si obtížnější testy vybírali gymnazisté.

Matematika posiluje

Studenti povinně maturují z češtiny, u druhého předmětu si mohou volit mezi cizím jazykem a matematikou. Ze zájemců o jazyk bude 83 procent studentů maturovat z angličtiny, přes 13 procent z němčiny. Oproti loňsku posílila pozice angličtiny, ale také ruštiny.

"Matematika posiluje na úkor cizích jazyků," konstatoval šéf Cermatu Pavel Zelený. Počty si zvolilo o čtyři procenta maturantů víc než loni. Podle Zeleného je důvodem to, že zkouška z matematiky představuje jen jeden test, zatímco maturita z jazyků se skládá z testu, písemné práce a ústní zkoušky. Studenti podle něho věří, že matematiku zvládnou snáz.

Loni propadlo přes 14 procent lidí

Zkoušky budou začínat písemkami a testy. Potrvají do 14. května, výsledky dostanou studenti den poté. Od 16. května se pak budou konat ústní zkoušky jednotné maturity, ale také ústní zkoušení klasických školních maturit. Maturitní vysvědčení dostanou žáci v půlce června.

Státní maturity byly loni spuštěny po 14 letech příprav, projekt přišel na 680 miliónů korun. U nových zkoušek v minulém roce propadlo 14,4 procenta studentů, v předchozích letech se neúspěšnost pohybovala kolem 2,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám