Hlavní obsah

Vláda schválila návrh konstruktivní nedůvěry, opozice je proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda ve středu schválila návrh na zpřísnění pravidel pro vyslovení nedůvěry vládě. Aby mohla však ústavní změnu prosadit, potřebovala by podporu alespoň části opozice, kterou však nemá. ČSSD ani NS-LEV 21 s návrhem na zavedení tzv. konstruktivního vyjádření vlády nesouhlasí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanci ČSSD si loni v dubnu před hlasováním o nedůvěře dali před svá místa ceduli s nápisem Stop vládě.

Článek

Opakovaným pokusům o vyslovení nedůvěry by mělo podle návrhu vicepremiérky Karolíny Peake (VV) bránit hned několik změn v pravidlech. Pokud by podle vládního návrhu opozice chtěla vyvolat ve Sněmovně hlasování o nedůvěře vládě, musela by se předem shodnout na jménu budoucího premiéra a pro svůj záměr by musela získat podpis 50 poslanců.

Institut vyslovení konstruktivní nedůvěry má podle autorů ústavní změny přispět k vyšší stabilitě vlády také tím, že po neúspěšném pokusu o vyslovení nedůvěry by mohli kritici vlády přijít s novým až za půl roku, nebo pokud by získali na svou stranu 80 poslanců.

Opoziční ČSSD považuje změnu za "zcela zbytečnou a účelovou" a rozhodně ji podle svého předsedy Bohuslava Sobotky nepodpoří. Sociální demokraté mají navíc většinu v Senátu a pro změnu ústavy je nutný souhlas obou parlamentních komor. Naposled se sociální demokraté pokusili hlasováním o nedůvěře ukončit koaliční vládu Petra Nečase (ODS) v druhé polovině března, získali pouze 85 hlasů proti 113 hlasům zástupců koalice. Opozici se nepodařilo svrhnout vládu už předloni v prosinci a loni v dubnu.

Vláda si od návrhu slibuje posílení odpovědnosti opozice a stabilitu vlád, jeho uvedení do praxe plánuje až po příštích sněmovních volbách.

Institut vyslovení konstruktivní nedůvěry zná podle autorů návrhu třeba německá, španělská, polská, slovinská a maďarská ústava.

Reklama

Výběr článků

Načítám