Hlavní obsah

Kalousek neměl "véčkařům" co vytknout, přistoupili prý na všechno

Právo, Oldřich Danda, Jiří Vavroň

Omlouvat se Věcem veřejným za své slovní výpady, které kořenily poslední koaliční krizi, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nehodlá. V rozhovoru pro Právo však dal najevo i spokojenost s tím, že "véčkaři" při jednání přistoupili na všechny navržené kroky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Jak hodnotíte koaliční jednání?

Bylo nesmírně důležité, že se Věci veřejné smířily s tím, že se nebude projednávat žádná jiná agenda než rozpočtová a že přistoupily na všechna nezbytná opatření ke konsolidaci rozpočtu. A pochopily, že nemohou jednání obohacovat o další agendy a další nápady, a že nebudou-li akceptovat celkovou míru opatření, tak je konec.

Prý vám véčkaři vytkli vaše výroky na jejich adresu, žádali omluvu?

Zmínil se o tom předseda John a já jsem ho ujistil, že k jejich chování, které předváděli v minulých týdnech, pokládám své výroky za přiměřené.

Myslíte, že zkrotli pod hrozbou předčasných voleb?

V zásadě jim nemohu nic vytknout, protože přistoupili na všechno.

Počítáte s tím, že vládní opatření, zejména pokud se týká změny daní a valorizací, vyvolají negativní reakce lidí?

Dopady reforem se skutečně nikomu nevyhnou. Všichni budeme muset počítat s mírným snížením příjmů. Takže to je opravdu negativní, ale poctivá zpráva. Druhou stranou – tentokrát pozitivní – této zprávy je, že opatření ale přicházejí včas, nejsou příjemná, ale současně nejsou likvidační. Lidem skutečně nehrozí otřesy a krachy.

Jenže říkejte to penzistovi, který poukáže na to, že místo tří set korun se mu zvýší penze jen o stovku.

Když bychom slibovali, že se budeme mít lépe a ještě lépe a radostněji, dokonce, zcela otevřeně řečeno, bychom to dokázali do konce našeho volebního období i zajistit. Jenže pak by došlo ke krachu, úsporná a nevyhnutelná opatření by byla skutečně likvidační, snižování příjmů dramatické. Dostali bychom se do neřešitelné situace. Předstíráním bychom vyvolali následně skutečně opravdovou frustraci lidí. To ale rozhodně není mým záměrem.

Každá země šetří, nejsou ale naše opatření přesto příliš razantní?

Všechny země v Evropě musí snižovat výdaje. Naše opatření, a musím to opakovat, právě proto, že přicházejí včas, nejsou likvidační a drastická.

Musíte počítat i s námitkou, proč vláda současně nepřichází s podporou ekonomické expanze, s prorůstovými impulsy.

Skutečně jsme na včerejším jednání mluvili jen o konsolidaci veřejných financí.

Jenže podle mého stabilní veřejné finance, konsolidované hospodaření, jsou základní podmínka pro rozvoj země a její ekonomiky.

Nelze podnikat ani se rozvíjet v zemi, kde je nestabilní prostředí, nestabilní rozpočet, hrozí snížení ratingu, vleklé problémy. Proto jsme včera nehledali prorůstové impulsy, ale řešili jsme v první řadě stabilitu.

Vláda ale samozřejmě chystá program cílených impulsů pro ekonomický rozvoj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám