Hlavní obsah

Jihočeskou ODS vede do boje o kraj Jirsa, plzeňskou povede Krejsová

Právo, ch, ib
Hluboká nad Vltavou
Aktualizováno

Jihočeskou ODS povede v podzimní bitvě o křesla v krajském zastupitelstvu starosta z Hluboké nad Vltavou, senátor Tomáš Jirsa. V tajné volbě získal v úterý v podvečer na regionálním volebním sněmu 115 ze 128 možných hlasů. V Plzni zase zvolili do čela kandidátky v boji o Plzeňský kraj Marcelu Krejsovou.

Článek

Jirsa, který je populární zejména mezi šumavským starosty, neboť řadu let jako senátor hájí zájmy obcí a lidí v Národním parku Šumava a jeho okolí. Po svém nominování Právu řekl, už osmnáct let pracuje s maximálním nasazením jako starosta ve prospěch Hluboké a stejně tak chce učinit, pokud ODS i on uspějí v krajských volbách.

Na osmém místě kandidátky pak figuruje bývalý úspěšný fotbalový internacionál Karel Poborský. ODS už zná také svého kandidáta na post senátora v budějovickém volebním obvodě. Je jím Jan Zahradník, který vedl v minulosti kraj po dvě volební období a není s ním spojen žádné skandál a stále se těší u veřejnosti výrazné popularitě.

V Plzeňském kraji by mohli mít hejtmanku

Pokud ODS vyhraje podzimní krajské volby na Plzeňsku, bude regionu velet hejtmanka Marcela Krejsová. Na úterní nominační konferenci občanských demokratů v Plzni ji delegáti zvolili do čela krajské kandidátky.

„Neměla protikandidáta. V tajném hlasování získala většinu hlasů,“ sdělil Právu regionální manažer strany Michal Šašek. Krejsová byla v letech 2002 až 2010 náměstkyní plzeňského primátora a přičítá se jí lví podíl na úspěchu plzeňského tažení za titulem Evropské hlavní město kultury 2015. Jejím nejsilnějším protivníkem v bitvě o Plzeňský kraj bude současný hejtman Milan Chovanec (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám