Hlavní obsah

Vláda pokračuje, podle Johna se ale mohli dohodnout už dřív

• Aktualizováno
Novinky, val

Vláda bude pokračovat. Kabinet Petra Nečase přestál úterní jednání koaličních špiček, a aktuální hrozba předčasných voleb je tudíž zažehnána. Podle předsedy Věcí veřejných Radka Johna hrozili ministři za VV demisemi kvůli tomu, že se koalice neschází a neřeší některé problémy. Nečas naopak označil chování VV za mnohdy nepřijatelné.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a šéf VV Radek John po jednání koalice

Článek

„Koalice znovu nastavila komunikaci,“ uvedl po jednání předseda nejmenší vládní strany Radek John. Právě Věci veřejné před týdnem iniciovaly současnou koaliční krizi. Poté, co na veřejnost unikla nahrávka, z níž podle Johna vyplývá, že si koaliční partneři „dražili“ poslance VV, pohrozil demisí ministrů jeho strany.

V úterý ale John prohlásil, že usnesení grémia z minulého týdne bylo „motivováno tím, že se koalice neschází a neřeší některé konkrétní problémy“. Uvedl také, že ke komunikaci nyní sice došlo, mohlo k ní však dojít už dřív a ne až po „emocionálním výbuchu Věcí veřejných“.

Nečas pak reagoval na dotaz novinářů, že chování VV je mnohdy nepřijatelné a těžko akceptovatelné, a to dlouhodobě. Nejedná se podle něj pouze o aktuální krizi kabinetu. Zopakoval však, že základním smyslem a úkolem vlády je plnění klíčové priority, kterou je rozpočtová odpovědnost. „Pokud jej nebude plnit, nemá smysl v ní (vládě) pokračovat,“ konstatoval.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg dodal, že by došlo k překročení mezí, kdyby některá z koaličních stran zhatila nějaký ze společných cílů. „Ani se mi o tom nechce mluvit, popravdě řečeno,“ uvedl na konto Věcí veřejných.

Proběhne revize koaliční smlouvy

Jednání špiček koalice přineslo několik zásadních výsledků. „Dohodli jsme se na dvou klíčových krocích,“ prohlásil po jednání Petr Nečas. Jde podle něj o revizi koaliční smlouvy a koncept rozpočtu pro roky 2013 a 2014, na kterém se dopoledne shodli ekonomičtí experti koaličních stran.

Z koaliční smlouvy bude podle Nečase nutné vypustit některá ustanovení, u nichž je zjevné, že je z časových nebo rozpočtových důvodů nebude možné realizovat. Jedná se například o odložené školné. Jednotliví ministři mají do pátku přijít s tím, co bude možné realizovat a co nikoli.

Podle Sobotky jde o špatnou zprávu o budoucnost země

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl v prohlášení zaslaném ČTK, že pokračování Nečasova kabinetu je špatnou zprávou pro občany i budoucnost země.

Prohlášení ODS a TOP 09 o předčasných volbách byla podle něj jen součástí "masivního psychologického nátlaku" na VV s cílem dosáhnout jejich kapitulace před daňovými a rozpočtovými plány ODS a TOP 09. Věci veřejné pak podle Sobotky „znovu hodily přes palubu své předvolební sliby, jen aby ještě alespoň pár měsíců zůstaly ve vládě“.

"ČSSD nesouhlasí s dalším zvyšováním DPH, které dohodly strany vládní koalice, a v žádném případě nepodpoří zmrzačení valorizace důchodů, který povede k dalšímu sociálnímu rozdělení společnosti," napsal Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám