Hlavní obsah

Smlouvu ACTA by měl před ratifikací posoudit Ústavní soud, míní ministr Kuba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Smlouvu proti padělatelství (ACTA), která vzbudila emoce kvůli obavám o omezení svobody na internetu, by měl podle ministra průmyslu a obchodu (MPO) Martina Kuby (ODS) před její ratifikací posoudit Ústavní soud (ÚS). Vláda se k dohodě připojila, nicméně ratifikační proces s ohledem na protesty pozastavila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba

Článek

Kuba připomněl, že dohodu ACTA nyní posuzuje evropský soudní dvůr, a pokud by došlo na její ratifikaci v Česku, bude MPO trvat na tom, aby smlouva byla v rámci schvalování předložena Ústavnímu soudu. Ten by poté rozhodl, zda je dohoda v souladu s legislativou a neohrožuje svobody jednotlivce. Kuba dodal, že podle analýzy MPO smlouva ACTA pro český právní řád neznamená nic nového.

Se smlouvou ACTA nesouhlasí pirátské strany, protože podle nich omezí svobodu na internetu. Odpůrci proto požadují odstoupení od smlouvy ACTA a zastavení ratifikačního procesu.

"ACTA je v rozporu s Evropskou chartou lidských práv. A není to jen stanovisko pirátů. Neslučitelnost konstatuje analýza odborníků z Metropolitní univerzity v Londýně a Oxfordské univerzity vypracovaná na žádost europoslanců. Toto potvrzuje stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů," uvedl Jakub Michálek. Jako zástupce České pirátské strany se v úterý zúčastnil jednání s ministrem Kubou.

„Z našeho hlediska poslední verze dohody ACTA nepřináší pro naše podnikání výrazné změny. Přesto vítáme zájem ministra Kuby o zajištění dobrého prostředí pro podnikání na internetu,“ řekl výkonný ředitel společnosti Seznam.cz Michal Feix.

Mezinárodní dohoda ACTA má pomoci v boji proti porušování autorských práv, šíření nelegálních kopií a padělků všeho druhu. Proti smlouvě se zvedla silná vlna protestů. Kritici jí vyčítají, že omezí svobodu na internetu, bojí se ale například také jejího negativního dopadu na výrobu levných variant léčiv. Proti dohodě na internetu protestují hackeři, kteří napadají různé webové stránky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám