Hlavní obsah

V jihlavském babyboxu bylo velikonoční děvčátko

Právo, Miroslav Homola
Jihlava

Už 71. dítě odložené ve speciální schránce našli na Velikonoce, tedy 9. dubna ve 2:40 ráno do babyboxu v Nemocnici Jihlava, to nebude mít se jménem jednoduché. Zatím holčičce říkají Marie Velikonoční – Lenka Roztočilová II. Jméno, kterým ji budou oslovovat v životě, však dostane od budoucích adoptivních rodičů.

Článek

„Marie se jmenuje podle sestřičky, která děťátko našla a ve 3 hodiny ráno mi o něm zavolala, příjmení Velikonoční je jasné, Lenka se jmenuje podle známé novinářky a Roztočilová II. po svém tatínkovi profesoru Aleši Roztočilovi, přednostovi Gynekologicko-porodnické kliniky v Jihlavě, s nímž jsem babybox v Jihlavě domlouval a 20. září 2009 otevřel. Aleš tak pomohl vstoupit do života už druhé holčičce,“ vysvětlil poněkud komplikovaný počet současných jmen nalezence Ludvík Hess, zakladatel českých babyboxů.

Marie byla zabalená ve dvou ručnících, je zcela čerstvě narozená, váží 2 600 gramů astarali se o ni po nalezení jihlavští lékaři a sestřičky vedení primářem Milanem Svojsíkem. Je v inkubátoru a těší dobrému zdraví.

Holčička je devátým letošním děťátkem odloženým do babyboxu, předchozí byl klučík Petr, kterého našli v babyboxu v Brně před čtyřmi dny, 5. dubna. Předchozí jihlavské miminko odložila jeho maminka 24. ledna 2012 na chodbě nemocnice, protože vedle babyboxu zrovna někdo pokuřoval. První dítě v Jihlavě u našli zdravotníci 20. září 2011. Dostala jméno Radka Roztočilová I.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám