Hlavní obsah

Kalousek: Za organizovaný zločin v politice by se VV měly spíš omluvit

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek odpovídal na otázky deníku Právo, které se týkaly současné vládní krize a vleklých problémů ve Věcech veřejných.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Pane ministře financí, vláda je zase v krizi. Jaký díl viny na tom nesete vy?

Nemyslím si, že bychom my nesli nějakou vinu. Věci veřejné v okamžiku, kdy zjistily, že celé veřejnosti je zřejmé, co jsou zač, řekly něco tak zásadního jako demise. A logicky nemohly slyšet nic jiného než − běžte.

Oni jsou jako hlodavec zahnaný do kouta, ale nepomohli jste jim do něj svým přezíravým přístupem, když jste nechtěli jednat o jejich problémech, jako je situace v Lesích ČR či ve státním zastupitelství?

To, o čem mluvíte, je normální vládní agenda a oni mají ve všech ústavních orgánech dostatečné zastoupení. Skutečností, že mají vnitrostranické problémy, že jejich pánové Bárta, John či Jarolím nemají dostatek kreditu, aby mohli být zastoupeni v ústavních institucích, a proto chtějí, aby se to řešilo mimo ústavní mechanismy, nemohou obtěžovat ani vládu, ani veřejnost. To si musí vyřídit uvnitř strany. A je nesmysl tvrdit, že se o tom nechceme bavit s VV.

Nestačilo jim ustoupit a svolat koaliční schůzku? Mohli jste si ušetřit další krizi.

To za prvé dělá pan premiér a za druhé jsem si nevšiml, že by měly nějaký důvod. Ani teď nedokázaly jasně formulovat, o čem chtějí mluvit. Jediné, co jsem slyšel, bylo blekotání evidentně nevyrovnaného místopředsedy Jarolíma, že demise musejí být podány, protože to společenství nefunguje. Přemýšlel jsem, z jaké planety přišel, protože hovořil zcela mimo ústavu a demokratické mechanismy.

Prý jste nechtěli koaliční schůzku proto, že jste odmítli sedět vedle Víta Bárty, toho času souzeného pro korupci. Je to tak?

Ne. To, že je souzen z korupce, je známá věc. Ale to není ten hlavní důvod. Celé financování VV nese jasné znaky praní špinavých peněz. Takže to nemůže být problém pouze pana Bárty, ale celé té party. Je to odpovědnost jejich voličů a tváří ze šoubyznysu, jako je režisér Olmer, a také orgánů činných v trestním řízení.

Půl miliónu voličů a naivních hlupáčků ze šoubyznysu, kteří přesvědčovali veřejnost, že ta strana je nové světlo, jež zajistí, že se nemocní uzdraví a ptáci začnou zpívat, nám přidělilo takové partnery, abychom s nimi spravovali zemi. Za předpokladu, že ale budou ochotni podpořit programové prohlášení, které do budoucnosti dává jistotu občanům, s nimi ale budeme spolupracovat.

A je to dobrá cena za vládnutí, když si o nich myslíte, že přišli do politiky pouze vyprat špinavé peníze?

Je to dobrá cena, když se podíváte na situaci v Evropě, kde polovina sousedů neví, zda budou vyplaceny důchody. Ale je to samozřejmě příliš vysoká cena − mohl by to být více důvěryhodný subjekt. Každá strana usiluje o moc − TOP 09 také usiluje o moc − jako o nástroj, aby prosadila hodnoty, které svým voličům slíbila prosadit.

VV jsou parta, která má moc jako cíl. A aby svého cíle dosáhli, jsou ochotni podepsat i dobré věci, jako je programové prohlášení. Bude to mít smysl, když si uvědomí svou pozici, když budou podporovat programové prohlášení vlády, a zapomenou na své nemravné cíle včetně nahrávání vlastního močení.

Vy jste nazval jejich návrhy nestoudnými. Které jste myslel konkrétně?

Když jste na veřejnosti odhalen jako podvodný, zkrachovalý pokus o organizovaný zločin v politice, tak byste měl vystoupit se sebereflexí a říci − odpusťte. A ne vyrazit do protiútoku a říkat, že chcete řešit všechny problémy, jen ne ty své. Toto je absolutní nestoudnost.

Překvapil vás premiér, když přijal vaši hru na předčasné volby? Vy jste s nimi vyrukoval první. Předčasné volby přitom pro ODS, která má ostudu s Bémem a Janouškem, nejsou to nejpřitažlivější.

Nepřekvapil mě. Já jsem pospíchal s tím, abych dal veřejně najevo, jak se bude chovat TOP 09. Kdybyste řekl, že jsem strategicky pospíchal, abych premiérovi zúžil prostor, tak byste nebyl daleko od pravdy. Možná jsem pospíchal zbytečně, protože z dalších rozhovorů jsem poznal, že to cítí jako já.

S premiérem jste se dohodli, že jste ochotni s VV jednat o tom, které priority vlády vyškrtnout, protože na ně nebudou peníze. Které to budou?

O tom chci mluvit až na té schůzce v pondělí. Ale jako inteligentní redaktor na to přijdete sám. Každopádně ale odmítáme nápady lidové tvořivosti VV, že budeme programové prohlášení rozšiřovat o novou agendu.

Největší vydání budete mít s důchodovou reformou. Zrušíte ji?

Jedna věc, která je jasná, že se tam musí objevit věta o jiné konstrukci valorizace důchodů.

Slíbili jste zvyšovat platy učitelům?

Nezkoušejte to ani vylučovací metodou.

Tedy jinak: zmínil jste nižší valorizaci, mluví se o zvýšení DPH o procento v obou sazbách. Proč jste se ještě nedohodli na tom, že bohatší zaměstnanci odvedou více na sociálním a zdravotním pojištění?

Konkrétní parametr vám neřeknu. Ale už jsme dohodnutí na tom, že se musíme obrátit na nízkopříjmové, tak i na vysokopříjmové. Jediné východisko, které mají všechny evropské vlády, je, že musejí přesvědčit veřejnost, že úplně všem musí klesnout reálné příjmy. Éra, kdy lidé byli zvyklí slyšet od politiků, že se budou mít lépe, skončila. Teď jediná poctivá věta, kterou politici řeknou, zní: budeme se mít všichni o něco hůř, abychom nebyli za pár let ztraceni.

Celý rozhovor s Miroslavem Kalouskem naleznete v sobotním vydání deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám