Hlavní obsah

Skončil jsem ve VV, hlásí Dobeš. Podle Klasnové kolem sebe nezodpovědně kope

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý ministr školství Josef Dobeš opustil Věci veřejné, nezaplatil pravidelný členský příspěvek. Potvrdil, že už nechce být členem strany. Zvažuje také, že opustí poslanecký klub VV a Sněmovnu. Karolína Peake jeho postoj odmítla s tím, že Dobeš nezaslal VV rezignaci na členství ve straně. Další místopředsedkyně Kateřina Klasnová se pozastavila nad tím, proč Dobeš řeší tuto věc přes média.

Kateřina Klasnová o situaci uvnitř VV a o DobešoviVideo: Novinky

 
Článek

„Nezaplatil jsem příspěvek, takže předpokládám, že už nejsem členem VV,“ řekl Dobeš Právu.

Proti tomu se ale ohradila místopředsedkyně VV Karolína Peake, které se nelíbí zejména způsob, jakým Dobeš o celé věci informoval, čímž obešel stranické orgány.

"Pokud je mi známo, Josef Dobeš žádnou rezignaci na členství ve straně Věci veřejné nezaslal. Jestli ji zvažuje, byla bych ráda, kdybychom si s ním jeho výhrady ke straně mohli vyříkat na předsednictvu, výkonné radě nebo jiném stranickém orgánu. Jiný způsob komunikace po letech spolupráce považuji za nedůstojný," řekla Peake.

Foto: Petr Horník, Právo

ministr školství Josef Dobeš (VV)

Klasnová nepovažuje způsob, jakým Dobeš svůj odchod ze strany oznámil, za příliš vyzrálý.

"To kopání kolem sebe je velmi nezodpovědné," dodala Klasnová s tím, že by si exministr měl uvědomit svou odpovědnost.

Na ministerstvu skončil jako ministr i jako poradce

Dobeš koncem března složil ministerskou funkci, protože odmítl přistoupit na škrt 2,5 miliardy ve svém resortu, které se mají citelně odrazit na regionálním školství. Ostatní ministři VV jej na vládě nepodpořili, což podle něj je v rozporu s usnesením vrcholných orgánů VV.

Věci veřejně zkritizoval i kvůli rozpoutání poslední vládní krize. Podle něj je pro lidi nepochopitelné, proč krize vznikla, a VV se jen dostaly do situace, kdy musí koaličním partnerům jít na ruku. „Jsou na lopatě, a teď jim kývnou na cokoli,“ řekl Právu Dobeš.

Dobeš současně po týdenním působení odešel z postu poradce na ministerstvu školství. K odchodu z ministerstva, které předtím vedl, ho přiměly negativní reakce v médiích na jeho návrat na ministerstvo. Dobeš rezignoval na konci března, od dubna na ministerstvo nastoupil na třetinový úvazek coby poradce svého bývalého náměstka Ladislava Němce. Ten je po Dobešově rezignaci pověřen vedením úřadu.

"Z důvodu negativních mediálních ohlasů jsem se rozhodl odstoupit od pracovní smlouvy poradce prvního náměstka Ladislava Němce. Moje smlouva měla být do výše 0,3 úvazku s hrubým příjmem 312 korun za hodinu. Mým jediným cílem bylo pomoci ve chvíli, kdy politici přešlapují na místě a neřeší nástup nového ministra školství," uvedl Dobeš.

Po nečekané mediální smršti a novinářském přístupu, který neváhám označit za hyenismus, jsem se však zařekl, že práh ministerstva školství už nepřekročím.
Josef Dobeš

"Po nečekané mediální smršti a novinářském přístupu, který neváhám označit za hyenismus, jsem se však zařekl, že práh ministerstva školství už nepřekročím," dodal.

Nástupce stále není znám

Dobešův návrat na ministerstvo kritizovala třeba ČSSD, podle senátora a stínového ministra školství Marcela Chládka se jednalo o opožděný aprílový žert. Po Dobešově odchodu už v minulosti volala odborná veřejnost i někteří koaliční politici. Vadilo jim například špatné čerpání z evropských fondů, nesouhlasili ani s připravovanou reformou vysokých škol nebo působením kontroverzního úředníka a předsedy konzervativní iniciativy D.O.S.T Ladislava Bátory na ministerstvu školství.

Současný šéf resortu Němec měl dřív na ministerstvu na starosti regionální školství. Dobeš si přizval do týmu svých poradců, aby mu pomáhal s další agendou ministerstva, například vysokými školami či fondy EU. O Dobešově nástupci se stále jedná, padla například jména poslanců VV Dagmar Navrátilové či Milana Šťovíčka, hovoří se i o místopředsedkyni Sněmovny a VV Kateřině Klasnové.

Dobeš rezignaci zdůvodnil nesouhlasem se škrty v rozpočtu svého úřadu. Vláda kvůli nepříznivému vývoji ekonomiky plánuje zmrazit výdaje na vzdělání ve výši 2,5 miliardy korun. Spolustraníkům končící ministr vyčetl, že ho ve vládě nepodpořili v odporu proti škrtům ve školství a dali přednost svým židlím před programem strany. Dobeš se chce proto během měsíce rozmyslet, zda bude pokračovat ve Věcech veřejných a ve Sněmovně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám