Hlavní obsah

Češi politikům nevěří, většina je má za korupčníky

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká veřejnost je poměrně skeptická, co se týče názorů na korupci. Téměř tři čtvrtiny občanů mají za to, že je do úplatkářství zapojena většina nebo téměř všichni veřejní činitelé. Z nich nejhorší pověst mají politici. Čtyři pětiny lidí se domnívají, že korupce bují právě v politických stranách. Vyplývá to z průzkumu CVVM.

Foto: Novinky

Korupce bují podle lidí zejména mezi politiky

Článek

Přesně 30 procent Čechů se podle průzkumu domnívá, že s korupcí mají co do činění téměř všichni veřejní činitelé. Dalších 44 procent jsou toho názoru, že je do ní zapojena většina těchto lidí. Negativní názor v otázce rozšíření korupce mezi veřejnými činiteli tak zastává 74 procent Čechů, což je o 13 procentních bodů více než před čtyřmi roky.

„Hodnota 30 procent představuje v dosavadních měřeních CVVM zatím nejvýraznější posun směrem k přesvědčení o všeobecné rozšířenosti korupce,“ komentovalo výzkumné středisko poslední výsledky.

Největším centrem korupčního dění jsou podle průzkumu politické strany. 81 procent lidí je přesvědčeno o nejvyšší nebo téměř nejvyšší míře korupce právě uvnitř partají. Další nedůvěryhodnou institucí jsou v tomto směru podle průzkumu ministerstva a centrální úřady (69 procent), stavební úřady (53 procent) a zdravotnictví (49 procent). Nejvíce naopak lidé důvěřují bankám a peněžním ústavům. 42 procent lidí je přesvědčeno, že v těchto oblastech nedochází k žádné nebo téměř žádné korupci.

Reklama

Výběr článků

Načítám