Hlavní obsah

Perly od těžkého vína: nahrávka porady u Bárty

Další detaily slavné koncepční porady Věcí veřejných spatřily světlo světa. Nyní už kompletní nahrávka bývalé šéfky klubu VV Kristýny Kočí se stala předmětem zkoumání soudu, který rozhoduje, zda se faktický lídr strany Vít Bárta snažil uplatit Kočí a dalšího bývalého kolegu Jaroslava Škárku. Soud si tak vyslechl další jadrnosti a nahlédl do tajů jednání špiček VV nad několika lahvemi těžkého francouzského vína.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kristýna Kočí v době, kdy byla místopředsedkyní VV.

Článek

Nahrávku pořídila Kočí ještě coby šéfka poslaneckého klubu VV, kdy měla přístup na klíčová jednání stranických špiček. Nahrávka není příliš srozumitelná, po většinu schůzky hučí v Bártově bytě rušičky a hlasy jsou povětšinou zastřeny.

Kočí při příchodu do Bártova bytu, z kterého si zřídil pracovnu a přestěhoval se s manželkou Kateřinou Klasnovou o patro výš, odevzdala u vstupu svůj mobilní telefon.

Na přetřes se po uvolněné přátelské konverzaci dostává návrh zákona o sjednocení DPH ze sazeb 14 a 20 procent na 17,5 procenta, které bylo spojováno se zaváděním druhého pilíře důchodové reformy. Kočí se rozpovídala o jednáních koaličních špiček K9, na která měla tehdy coby jedna ze tří členů vedení VV přístup.

Kočí: Akorát si říkám jako, co jste jako vy kluci na tom dělali ty tři měsíce, když jste vymýšleli tuhle píčovinu? Protože na jedné K9 si to vycucali z prstu. Fakt, co se tam do prdele dva měsíce vymejšlelo? Protože na tý poslední K9 minulej tejden to bylo fakt: Tak co, za hoďku docela dobrá reforma. Drábek: Tak na kolik to vychází? No, asi čtyry. Říkám: Jak asi? No tak nějak odhadem plus minus. A 18, ne 17,5. A nemohlo by to být 18? Ne, 17,5. Tak dobře, 17,5. Šup, na shledanou. My jsme potom odcházeli s Gazdíkem úplně zděšený.

Klasnová: A vy do toho nemůžete nějak zasáhnout?

Kočí: Já bych ti řekla, za normálních okolností... Ty o tom něco víš, já nerozumím propočtu, že 17,5 procenta znamená tohle a tamto. Ale že tlačil ten termín a zřejmě aj kvůli tomu mediálnímu tlaku, byla opravdu potřeba se na něčem dohodnout. Mě spíš vyděsilo to hop, hop.

Zřejmě Jankovský: Víš, v čem je problém? Že skutečně, jestli je to 17,5 nebo 14/20, tak v podstatě záleží jenom na rychlejch propočtech toho, kolik ti dá dépéháčko a kolik z toho dépéháčka odečítáš na takový ty naše úlevy. Tak to jsou ty rychlý propočty.

Kočí: No a tak to tam ten Drábek plus minus hodil. Kocourek to taky trochu tušil. My ostatní jsme...

Klasnová: A ten NERV...

Kočí: No všichni jsou naštvaný!

Klasnová: ...se Sedláčkem, ten nám jako fandí a tak všechno, tak nemohla bych se ho zeptat? On mi tuhle volal, já jsem mu to nevzala, něco k dépéháčku předpokládám.

Kočí: Ten klíčový parametr, který ovlivní celou zemi, se tam tahal teda dost zvláštně. Žádný velký propočty...

Na scénu přichází Vít Bárta. Politoval, že Karolína Peake a Radek John na jednání porady nepřišli. Krátce nato zazní rušivý zvuk, který trvá po celou dobu porady. Následuje obšírná, ale ne zcela srozumitelná debata o druhém důchodovém pilíři, proti kterému VV tehdy brojily. Bárta zasvěcuje kolegy do své taktiky, jak prosadit na koaličním jednání svůj postoj.

Klasnová: Jediný problém je to ustát komunikačně. Lidi jsou naštvaný, naši véčkaři, ty média to hážou ještě jakoby do ještě negativnějšího světla, oni už pak vnímají jenom ty mediální přestřelky a už to ani nestíhají... (...) Mělo by se taky něco udělat, aby se změnil ten hazard posranej... Prostě to nějak vykompenzovat

Jankovský: My jsme si všichni, jak tady sedíme...

Kočí: ...nasrali do bot.

Jankovský: Fischer, protože neměl nic, se oháněl Bezděkem, tudíž všichni jsme převzali Bezděka a celej Bezděk je jeden velkej, úžasnej byznys.

Následují málo srozumitelné dohady nad tím, jak by se důchodová reforma měla vést alternativní cestou.

Bárta: Řekněme si upřímně, že největší Kalouskův byznys je v tom, že nastaví parametry toho, kde budou ty komerční fondy. Švejnar správně říká, že nejlepší takové fondy mají v Americe, že si berou jednu desetinu procenta ze správy toho, co ty tam dáš. A že Švejnar u nás očekává, že to bude půl až 1,5 procenta - pěti až patnáctinásobek toho, co nejlepší fond v Americe. A Švejnar říká: Bylo by dobrý, kdyby se ty prachy neinvestovaly jenom tady v Čechách, ale aby se investovaly po celém světě, protože se tím rozloží riziko a že český prachy budem investovat v Asii, kde ty prémie rostou rychle...

Jankovský: To abychom si založili vlastní fond.

Kočí: Ano, rychle (smích)!

Bárta začne představovat svou taktiku, jak postupovat při jednání. Ve svých plánech zjevně už počítá s intervencí prezidenta Václava Klause. Kočí ho od toho zrazuje.

Bárta: Existuje však šoková taktika. Ve čtvrtek trvat na Rusýho kompenzacích, který jsou nereálný, kousnout se pěkně do toho chvatu, jim nahnat, von zatleská a řekne... Ten jako je na telefonu, jo? On je jako nastartovanej k tomu, že jak mu to jen pomůžeme nastartovat, tak on je připravenej komerční pilíř zbořit. No jasně! Dépéháčko vám nevychází, oni chtěj valorizace - to že by se postavil za nás a řekl - jaký je z toho logický východisko? Komerční pilíř nemáte, tak se na něj vyserte, transformujte třetí pilíř.

Kočí: Já říkám, že to je blbost tenhle kotrmelec, další kotrmelec už ten klub nezvládne.

Paggio: To nám budou utíkat k socanům, a ne k pravici.

Kočí: Já si myslím, že co nám uškodí, je další otočení, další běžení na Hrad, aby to za nás někdo vyřešil.

Bárta: Řeknu to úplně natvrdo, Kalousek s Nečasem mají nějaký reálný čísla. Jestliže zítra na tom klubu podpořím psychologii lidí 175 a Rusý má pravdu, tak jdeme na Hrad, protože to ve čtvrtek na tý K9 nedohodnem.

Klaus se tehdy do diskuze o důchodové reformě skutečně vložil, následkem čehož se koalice dohodla, že tzv. druhý pilíř reformy penzí, tzv. komerční, bude dobrovolný. To je ovšem ve světě poměrně unikátní jev.

Jak již bylo zveřejněno dříve, jedním z hlavních témat porady byla volba předsedy VV. Z nahrávky vyplynulo, že Bárta byl pod silným tlakem, aby se volby zúčastnil jako sok Radka Johna.

Bárta nakonec pod tíhou obvinění z korupce odmítl jít do volby předsedy. Radek John svoji pozici ve straně obhájil, nikoli však ve vládě. Ministerstvo vnitra musel opustit, vzdal se i funkce vicepremiéra pro boj s korupcí. Nakonec dostal post předsedy sněmovního bezpečnostního výboru.

Před rokem se ale lídři VV trápili ještě jinými záležitostmi, například, s čím půjdou do letošních krajských voleb.

Bárta: Mluvím s Kalouskem, mluvím i s Nečasem. Oni jsou čím dál tím vyčerpanější těmi bitvami, které se vedou. Paradoxně nakonec jedinou stabilitou, kterou maj, jsme my.

A v zásadě, kdybychom nechtěli prohrát krajský volby, tak to můžeme udělat tak, že na třetině kandidátek půjdeme se socanama, jednu třetinu kandidátek můžeme udělat s odéeskou... Minimálně ve dvou krajích už máme s Gazdíkem a Kalouskem domluvenou společnou kandidátku.

Klasnová: Jako topka je hodně dobrá, protože ona má ty nezávislý a v regionech jsou docela silný.

Paggio: Ale s TOP 09 je to ideologicky úchylný. Já bych se schoval do středovýho váčku. My se musíme stát gravitačním centrem českýho středu.

Na závěr flámu už se probírají jen dílčí témata, například o čem se bude hlasovat na nejbližším jednání Sněmovny nebo zda bude poslanec Stanislav Huml vydán policii pro podezření z falšování soudního posudku.

Kočí: (Ve sněmovně se budou probírat) v uvozovkách píčoviny typu smlouvy, aby to vypadalo, že něco děláme.

Bárta: Jinak K9 se staví tak, že se staví za Humla a nevydá ho.

Kočí: Já jsem s ním (s Humlem) mluvila. Dohoda je: zítra se ještě nerozhodne, bude to až na další schůzce, socani taky o to prosej, že to chcou až po sjezdu. Nevydáme ho, ale on teda bude... Ale on už to řek, že nechce vydat. On nebude hrát tu hru, že by se tam mlátil v prsa, a my bychom ho nevydali, to by možná naštval topku. To neudělá.

On sám teďka ještě říká, že Sněmovna mě neočistí, očistit mě může jenom soud. A já říkám, tak to ještě rychle řekni, protože pak ať my tady něco nedomlouváme, když nedej bože... ale ne... Určitě se nebude bít v prsa a říkat, já chci, a my ho pak nevydali.

Paggio: To by ho udělalo senátorem úplně automaticky. Já bych si to s ním ještě ověřil.

Huml nakonec před Sněmovnu předstoupil s žádostí o vydání a zopakoval na plénu, že očistit jej může jedině soud. Díky Kočí a dalším poslancům VV nakonec vydán nebyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám