Hlavní obsah

Slovenští Romové by v Česku sociální dávky nedostali

Právo, hčk, apb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud by se slovenští Romové rabující obchody ve svých obcích rozhodli odstěhovat do České republiky v přesvědčení, že tady dostanou dávky vyšší, měli by smůlu. České ministerstvo vnitra navíc občany uklidňuje, neboť nemá žádné informace, že by do ČR mířila migrační vlna ze Slovenska.

Článek

Nárok na výplatu sociálních dávek by slovenští Romové v Česku totiž vůbec neměli, protože nemají v ČR trvalý pobyt. Právu to v úterý sdělila tisková mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Kateřina Prejdová. "Ve Slovenské republice byly patrně překročeny meze sociální únosnosti reforem. Tato situace by mohla mít určitý vliv na pohyb uvnitř romské komunity v ČR. V žádném případě ale nebude mít vliv na vyplácení sociálních dávek," uvedla pro Právo mluvčí MPSV.

Změna by neměla nastat ani po vstupu České republiky do Evropské unie po 1. květnu. "Po vstupu do Evropské Unie bude podmínka trvalého pobytu u dávek sociální péče platit i nadále," připomněla Prejdová s tím, že výjimku budou tvořit legálně zaměstnaní občané EU, kteří podle Nařízení 1612/68 o volném pohybu osob budou užívat veškerých sociálních výhod jako občané daného státu.

Invaze Romů ze Slovenska se neočekává

Obavy obyvatel České republiky z migračního náporu Romů ze Slovenska nejsou podle ministerstva vnitra odůvodněné. "Ministerstvo vnitra nemá žádnou informaci o tom, že by do České republiky mířila migrační vlna ze Slovenska," odpověděla v úterý na dotaz Práva mluvčí ministerstva vnitra Marie Masaříková. Podle policejních zdrojů nám nehrozí ani přenesení rabovací vlny, kterou nyní vedou Romové na Slovensku jako údajný protest proti snížení sociálních dávek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám