Hlavní obsah

Kalousek: O výměně ministrů se s VV bavit nebudeme

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Právo řekl, že jeho strana nebude s Věcmi veřejnými jednat o výměně ministrů, chce řešit jen snižování rozpočtového schodku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek

Článek

Jednali jste dnes s ODS, vyplynulo z jednání, že berete ještě Věci veřejné jako partnera?

Nejednali jsme s ODS, ale s premiérem, premiér dnes musí na jednání s VV zjistit, jestli má vláda šanci ještě pokračovat. My jsme byli u pana premiéra a řekli jsme, co je pro nás ještě přijatelné a co není. My jsme panu premiérovi zdůraznili, že chování Věcí veřejných nejen vůči nám, ale i vůči veřejnosti snižuje naši chuť s nimi spolupracovat velmi blízko k nule. Ta chuť v TOP 09 je velmi malá a jediné, co nás může přimět k spolupráci, je odpovědnost vůči veřejným rozpočtům a vůči občanům.

V úterý na jednání pro nás bude přijatelná pouze rozpočtová agenda, kde dohodneme nebo nedohodneme jasná rozpočtová opatření, která budou věrohodně snižovat deficit. Revizi programového prohlášení jsme ochotni akceptovat pouze jako technický dokument, který bude reflektovat rozpočtové dopady.

V roce 2010 vláda předpokládala, že bude moci něco financovat, ale vzhledem k tomu, že bude mnohem méně rozpočtových prostředků, tak je poctivé říci, které věci nebudeme moci financovat a budeme je muset odložit. Nejsme ochotni přepracovat programové prohlášení jako doplňování nějakých nových agend, které někdo přinese. Stejně nejsme ochotni diskutovat o restrukturalizaci vlády.

Myslíte, že to bude pro VV akceptovatelné, oni chtěli vládu obměnit, stejně jako chtěli řešit situaci v Lesích ČR?

To já nevím, já pouze říkám, co pro nás je akceptovatelné. Jsme rádi, že premiér má stejný názor.

Co rušení ministerstev?

To je součástí rozpočtové agendy a materiálu, který již čtyři týdny diskutují ekonomičtí experti. Já jsem nenavrhoval rušení ministerstev, ale to není podstatné. Podstatné je ušetřit něco na státní agendě. Budeme rádi akceptovat návrh na rušení ministerstev, ale musí to být opravdové rušení. Součástí dohody musí být i závazek úspory v objemu kapitoly toho rušeného ministerstva. Pokud si to někdo chce představit, že na dvě budovy, které teď mají samostatnou cedulku, dá cedulku jednotnou a ušetří jednoho ministra a hospodářskou správu, tak to by nebyla úspora, ale jen komedie před veřejností. A TOP 09 nechce hrát komedii před veřejností.

Jaké ministerstvo by bylo možné zrušit?

My jsme navrhli zrušení desítek úřadů a agend, ale nikoli ministerstva. Pokud chce pan premiér zrušit ministerstvo, tak my ho rádi podpoříme.

Véčkaři kritizovali vašeho ministra Drábka za vydávání sociálních dávek. Budete chtít diskutovat o jeho výměně?

Nechci snižovat právo premiéra vyměnit ministra po dohodě s předsedou koaliční strany, ale odmítáme se bavit o restrukturalizaci vlády během jednání s Věcmi veřejnými.

Jakou šanci má vláda přežít, ještě předevčírem to vypadalo, že se nemůžete ani vidět?

Naše chuť spolupracovat s VV není veliká, jediný důvod je, že budou akceptovat fiskální strategii vlády. Pokud to chtějí podmiňovat další agendou a jinými požadavky, které jeden den vyhlašují a druhý den odvolávají, tak to je agenda, kterou na úterním jednání nepřipustíme.

Kristýna Kočí u soudu s Vítem Bártou řekla, že jste ji po jedné koaliční schůzce řekl, aby přestoupila do TOP 09, je to pravda?

To je hodně špatný žert. My si vážíme intelektuální a mravní úrovně poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové. A představa, že bychom chtěli tento klub infiltrovat kýmkoli s Věcí veřejných je absurdní. I kdyby někdo z nich chtěl, tak my bychom nechtěli.

Bude pro vás akceptovatelné, když v úterý přijde za VV vyjednávat Vít Bárta?

Já si nevybírám partnery k jednání. Přijít může kdokoli, akceptovatelné pro nás nebude, když bude chtít agendu rozšiřovat či podmiňovat nad rámec toho, co jsme teď řekli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám