Hlavní obsah

Neměli jsme v politice co dělat, řekl Škárka

Právo, Novinky, Radim Vaculík, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 5 ve čtvrtek pokračoval v projednávání korupční kauzy poslance VV Víta Bárty. Ten je obžalován z toho, že se měl loni v březnu pokusit uplatit poslance Jaroslava Škárku a poslankyni Kristýnu Kočí. Škárka uvedl, že nyní s ročním odstupem si je vědom toho, že strana Věci veřejné neměla v politice co dělat.

Neměli jsme v politice co dělat, řekl ŠkárkaVideo: Novinky

 
Článek

14:55 - Čtvrteční jednání skončilo. V pátek zazní závěrečné návrhy. Příští týden v pátek by měl být vynesen verdikt. On-line přenos končí. Děkujeme za pozornost.

14:53 - Naprosto nepochopitelné se pro Škárku jeví především to, jak na nahrávce neformální šéf strany (Bárta) mluví o tom, jak bude "vojebávat" své partnery, se kterými si podává ruku.

To, co se na té nahrávce odehrává, je pro mě nepochopitelné, jako by z jiné planety a galaxie. Je to pro mě mimo realitu
Jaroslav Škárka k obsahu nahrávky

"Je to pro mě za hranicí politiky. Dvojnásob je mi nepříjemně z toho, že Bárta, který je tam slyšet jako šéf, dnes jedná s koaličními partnery o novém pokračování vlády," doplnil Škárka.

14:50 - "Tahle nahrávka se mi bude komentovat úplně nejhůř. Jako bych se po roce či roce a půl zpátky vrátil do blázince, ze kterého jsem loni vystoupil a který jsem, bohužel, já sám pomáhal budovat. To, co se na té nahrávce odehrává, je pro mě nepochopitelné, jako by z jiné planety a galaxie. Je to pro mě mimo realitu," dodal Škárka.

Kristýna Kočí hovoří o obsahu tajné nahrávkyVideo: Novinky

14:48 - Právě skončil záznam nahrávky Kristýny Kočí, a to tím, když vystupuje z auta a vchází do svého domu.

14:46 - Nyní končí část nahrávky z koncepční porady u Bárty doma, záznam však dále běží a lze slyšet, jak Kočí odchází pryč z místnosti a loučí se s ostatními.

Následně komusi říká, že se "vnutila tady panu ministrovi", míněno, že si zajistila odvoz ve služebním voze ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského. Jeho řidiči pak hlásí adresu, kam chce odvézt.

Tím začíná minulý týden zveřejněná část nahrávky rozhovoru Kočí s Jankovským, během kterého mdlá poslankyně uvedla, že "odpálí Bártu" a že jí dal Kalousek "velkou nabídku".

14:40 - Teď Kočí na nahrávce řeší s ostatními vydání či nevydání tehdejšího stranického kolegy, poslance Stanislava Humla, k trestnímu stíhání kvůli podílu na údajně nezákonném znaleckém posudku.

Kočí všechny vyzývá ke zdrženlivosti, o čemž už prý hovořila se zástupci některých jiných politických stran. Jmenovala třeba ČSSD či TOP 09.

"Určitě se (Huml) nebude mlátit v prsa a říkat, já chci (být vydán)," míní Kočí s tím, že o tom s Humlem hovořila a že tvrdil, že své vydání nebude požadovat. Právník mu prý radil, aby ho podrželi (ponechali mu imunitu).

Humla nakonec Sněmovna ke stíhání nevydala.

14:23 - Škárka během přestávky v krátkém rozhovoru s redaktory Práva potvrdil a doplnil své čtvrteční vyjádření, že strana neměla se svým amatérismem v politice co dělat. "S takovou nomenklaturou to opravdu nešlo," řekl Právu obžalovaný někdejší předseda a později výkonný místopředseda VV.

14:20 - Po krátké přestávce pokračuje poslední část pouštění nahrávky Kristýny Kočí. Podle soudce Šotta bude trvat ještě zhruba třicet minut.

14:02 - Soud právě vyhlásil všemi oblíbenou, vítanou a vcelku pravidelnou desetiminutovou přestávku na občerstvení a kouření.

13:53 - Na nahrávce nyní Kočí řeší s ostatními rozpočet Věcí veřejných a otevřeně a zároveň důrazně žádá, aby poslanecký kolega (Michal) "Babák nepřinesl pytel s penězi" na financování VV. Chce, aby financování strany bylo normální, což jí Bárta odkýve.

Kočí upozorňuje, že ministr financí Miroslav Kalousek a jeho lidé z FAÚ (Finančně analytický úřad MF specializovaný na vyšetřování praní špinavých peněz) jsou schopni neprůhledné postupy zjistit.

Babák má na starosti hospodaření VV.

13:46 - Jednací síň v průběhu čtvrtečního dne značně prořídla. Během celé středy i čtvrtečního dopoledne bylo u obvodního soudu doslova narváno, což převedeno v číslech znamená, že se do místnosti vešlo více než pět desítek lidí. Při čtvrtečním odpoledním pouštění nahrávky jich v síni sedí třicet. Ani soustředění přítomných už není nejvyšší.

13:34 - Teď se na nahrávce řeší, kdo je vlastně velkým šéfem Věcí veřejných a všichni se na poradě shodují, že nikoli Radek John, nýbrž Vít Bárta.

"Dokonce i Klaus už říkal, ať se staneš předsedou Věcí veřejných," říká Bártovi jeden z mužských hlasů zaznamenaných na nahrávce. "Přesně," reaguje na to Kočí, která má podle svých slov problém odpovídat na dotazy lidí v okolí, když se jí ptají, kdo tedy vede VV.

13:31 - Škárka si kromě pečlivého poslechu často také zapisuje poznámky do svého bloku v reakci na to, co slyší, totéž občas činí i Bártův advokát Oldřich Chudoba.

13:27 - Obě přísedící ze senátu Jana Šotta si věty zaznívající na nahrávce kontrolují pomocí přepisů tohoto záznamu, které shodně drží v rukou.  Soudce Šott poslouchá s pohledem většinou upřeným k veřejnosti, jen občas něco prohodí přísedícím anebo poukáže na některé citace z nahrávky do jejich písemných podkladů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Škárka

13:26 - Ze záznamu jde mnohokrát slyšet velmi výrazný hlas Kristýny Kočí a také zdálky časté monology Víta Bárty, jen málokdy přerušené jinými účastníky schůzky, kteří většinou prohodí jednu či dvě věty.

13:22 - Prakticky nikdo z veřejnosti právě pouštěnou nahrávku neposlouchá, novináři spíše průběžně zpracovávají na počítačích informace z dopolední části jednání.

Záznam naopak napjatě poslouchá především Jaroslav Škárka, Vít Bárta už v jednací síni chybí.

13:20 -  Ještě před tím, než soud čtvrteční jednání přerušil kvůli pauze na oběd, se k nyní pouštěné nahrávce kromě Bárty vyjádřil také druhý z obžalovaných Škárka.

S ročním odstupem si uvědomuji, že jsme jako Věci veřejné neměli v politice co dělat. S tímto vedením a amatérismem jsme do Sněmovny neměli vůbec vstupovat
Jaroslav Škárka o nahrávce z porady VV

Podle něj záznam z jednání špiček VV dokazuje především to, že šlo skutečně o poradu a nikoli "večírek s vínem". "Je patrné, že Vít Bárta řídí vše ve VV. Nejčastěji také mluví," uvedl Škárka. Podle něj je na nahrávce nejvíc zarážející amatérismus, jaký VV předvádějí. Také je prý jasné, že v debatě nakonec vítězí názor Víta Bárty.

"S ročním odstupem si uvědomuji, že jsme jako Věci veřejné neměli v politice co dělat. S tímto vedením a amatérismem jsme do Sněmovny neměli vůbec vstupovat," dodal Škárka.

13:10 - Soud pustil druhou část nahrávky pořízené loni 17. března Kristýnou Kočí v Bártově bytě při tzv. WC (koncepční) poradě.

Záznam bude trvat ještě více než sto minut, poté soudce Šott podle svého vyjádření pro Právo přečte ještě několik listinných důkazů a následně hodlá definitivně ukončit dokazování.

Jednání přeruší do pátku, kdy zazní závěrečné řeči všech stran.

13:09 - Po hodinové přestávce pokračuje odpolední část čtvrtečního celkově sedmého dne hlavního líčení s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou.

11:51 - Jednání bylo přerušeno a bude pokračovat ve 13 hodin

11:45 -  Bárta právě na obsahu nahrávky nyní dlouhým monologem dokazuje to, že uvnitř VV byla demokratická diskuse.

11:43 - Bárta zdůraznil, že na poradě se sešly špičky strany, jejichž úkolem bylo debatovat o důchodové reformě. Kromě Bárty a Jankovského coby ekonomických ministrů se porady účastnil i ministr školství Dobeš, místopředsedkyně sněmovny Klasnová, předsedkyně poslaneckého klubu Kočí, místopředseda strany Škárka a poslanec Paggio.

"Měli jsme právo, ba přímo povinnost diskutovat, jak vést důchodovou reformu," uvedl Bárta.

Nahrávka je podle něj velmi dlouhá a zpočátku zachycuje hodně konstruktivní debatu o dalším dění v koalici a ve VV. Později už prý ale přechází v "poněkud filosofičtější, řekněme unavenější debatu", uvedl Bárta.

11:32 - Bárta nyní komentuje zatím odehranou část nahrávky.

11:31 -  Soud nyní přerušil přehrávání nahrávky Kočí, které bude ještě v délce více než sta minut pokračovat po přestávce na oběd. Bárta zároveň požádal, aby odpolední část jednání proběhla za jeho nepřítomnosti.

11:27 - V soudní síni stále probíhá přehrávání nahrávky pořízené Kristýnou Kočí loni 13. března.

10:56 - Soud právě začal pouštět záznam z koncepční porady v bytě Víta Bárty u "lahví těžkého francouzského vína", tedy nahrávku pořízenou tajně Kristýnou Kočí.

10:32 - Soud nyní probírá listinné důkazy. Předseda senátu pouze vyjmenovává všechny možné důkazy ve spisu, například různé články v novinách či reportáže v televizích, ale ukazoval také obálku, v níž Kočí obdržela od Bárty půl miliónu korun.

10:27 - Soud se nyní se všemi stranami dohodl na tom, že nebude přehrávat nahrávku svědka Tomáše Jánského z jeho rozhovoru s Jaroslavem Škárkou. Všichni jsou s ní prý seznámeni.

Škárka připomněl, že sama policie považuje nahrávku za provokační a účelovou a nepoužila ji ani v rámci návrhu na obžalobu. Nic důležitého v ní podle obžalovaného není.

10:24 - Soud nyní upřesnil, že rozsudek nakonec padne v pátek 13. dubna v 10 hodin.

10:23 - Soud nyní řeší, zda bude vyslechnut novinář MfDnes Jaroslav Kmenta. Pokud jeho osobní účast zajistí státní zástupkyně ještě na dnešní den, soud jej vyslechne. Žalobkyně Hana Vrbová proto požádala jednoho z přítomných zástupců tohoto deníku o to, aby Kmentovi zavolal a pozval ho k výslechu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Škárka na chodbě soudu

10:02 - "Mě tady zaráží účelovost, s jakou tato nahrávka byla ze strany obhajoby prezentována v médiích. Najednou kvůli tomu málem padla vláda, najednou véčkařští ministři kvůli tomu podávají demisi," podotkl ve svém vyjádření druhý z obžalovaných Jaroslav Škárka.

Narážel na to, že nahrávku zveřejnil minulý týden Bárta přímo na tiskové konferenci vedení VV. Jde podle něj o princip nedemokratického fungování strany Věci veřejné, která má přinést pouze osobní prospěch Vítu Bártovi.

9:56 - "Neumím se vyjádřit k nynějšímu tvrzení Kristýny Kočí o tom, že mě odpálí v článku, v němž ale hovoří o tom, že mě podpoří na předsedu strany," uvedl Bárta.

9:54 - Kočí na dotaz obhájce Chudoby upřesnila, že celou koncepční, alias WC poradu u Bárty doma nahrávala nikoli kvůli samotné poradě, ale proto, že se v ten den měla potkat sama s Vítem Bártou.

Tím výslech Kočí skončil, teď se k němu vyjadřuje Bárta.

9:52 - Kočí také vysvětlila větu o "tatínkovi od Jirky," která se na její nahrávce objevila. Šlo prý o spolužáka z vysoké školy, na jehož příjmení si prý přesně nevzpomíná a jehož otec pracuje v ODS - Kočí neví přesně, zda tento otec dělá v sekretariátu strany či dokonce na Úřadu vlády.

Nikdy v životě jsem s Miroslavem Kalouskem nejednala o žádné nabídce. Šlo čistě o společenský rozhovor
Kristýna Kočí o obsahu nahrávky, na níž zmínila, že od Kalouska dostala nabídku

Kočí k tomu doplnila, že by to jméno mohla dohledat ve svých dřívějších pracovních e-mailech, ale že se k nim nemůže dostat, protože jí prý vedení VV po vyloučení ze strany e-mailovou adresu zablokovalo.

9:45 - Kočí rovněž odmítla, že by dostala jakoukoli nabídku od ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Prý se spolu jen potkali o přestávce jednání K9 a hovořili pouze společensky u cigarety.

"Kalousek šel kouřit, říkal, že už to nejde, jestli jsme ve VV všichni takoví debilové. ´Vám se zrovna taky nelíbí, co se děje uvnitř VV a nechápu, že někdo jako vy může být ve VV a nejde k nám,´ říkal mi Kalousek," popsala Kočí svou debatu s ministrem, kde podle ní tedy zazněla jen společenská narážka, co se týká odchodu z VV.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kristýna Kočí u soudu

"Nikdy v životě jsem s Miroslavem Kalouskem nejednala o žádné nabídce. Šlo čistě o společenský rozhovor," podotkla k tomu Kočí.

9:38 - Teď Kočí vysvětluje soudu obsah samotné nahrávky a především svou větu, že "Bártu odpálí."

Podle svých slov tím mínila, že o něm a o situaci uvnitř VV bude otevřeně hovořit v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes, což následně doložila právě tímto rozhovorem, jehož některé věty před soudem ocitovala.

9:36  Soudce se nyní vyptává na pokračování nahrávky pořízené právě Kočí, kde tato poslankyně hovoří v autě s ministrem pro místní rozvoj za VV Kamilem Jankovským. [celá zpráva]

Kočí zopakovala, že celou nahrávku z koncepční porady i z toho auta předala policistům z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, aniž by do ní zasahovala.

Nyní u soudu přiznala, že si Jankovského vůbec nechtěla v autě nahrávat, že šlo o nevědomovou věc. Netušila prý, že nahrávací zařízení ještě stále běží. Proto se také přímo v jednací síni právě Jankovskému omluvila za to, že jej nechtíc nahrála.

9:34 - Soudce má podle svých slov na Kočí jen dvě doplňující otázky.

První se týká toho, zda o loňském březnovém převzetí obálky hovořila s poslancem VV Josefem Novotným, který o tom hovořil ve středu jako svědek.

Kočí to potvrdila, když vše Novotnému řekla do telefonu, reagoval prý slovy, že "to je síla".

9:32 - Škárka nyní stejně jako předtím Jurečko popřel, že by tento podnikatel měl jakýkoli vliv na dění uvnitř plzeňských VV. Teď soud zavolal k již druhé výpovědi Kristýnu Kočí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta (VV) a Jaroslav Škárka v soudní síni

9:30 - Bárta také uvedl, že od některých členů ČSSD ví o tom, že je už několik týdnů před loňskou dubnovou aférou informoval právě Jurečko o chystaném rozštěpení poslaneckého klubu VV. Stejné signály měl prý Bárta i z ODS, ale nemůže to podle svých slov doložit.

"Jurečko byl aktivním organizátorem, aktivním článkem těch věcí, které se ve VV staly," míní Bárta.

Jurečko, který ještě po výslechu neodešel z jednací síně, na to reagoval slovy: "Děkuji, že jsem tu mohl zůstat, protože takový trénink se nevidí," rozesmál do třetice přítomné vlivný člen ODS.

9:27 - "Rozhodně se ohrazuji proti tomu, že mi Pospíšil s Jurečkem přišli na ministerstvo vykládat o tom, že Rödl vypráví v Plzni o výběrovém řízení. Naopak se ptali, co o Rödlovi vím a jasně deklarovali, že si nepřejí, aby se stal šéfem ŘSD v Plzni, protože by to narušilo naše koaliční vztahy," uvedl Bárta o schůzce na ministerstvu dopravy.

9:23 - Poté, prý Jurečkovi předal Škárka podklady o sledování jednoho konkrétního politika z Prahy 1, začal se Jurečko podle svých slov bát i sám o sebe a také jeho "psychický stav šel hodně dolů".

Skončil výslech Jurečka, teď se k němu vyjadřuje Bárta. Například popřel, že by měl na ministerstvu dopravy nějakou sochu Napoleona, což prý mohou dosvědčit i novináři, kteří tam byli. Má údajně pouze kmotrovský samopal.

9:20 - Jurečko se vrátil k několika schůzkám se Škárkou, kdy si prý všiml, že tehdejší výkonný místopředseda strany je na tom prý psychicky velmi špatně. Škárka mu údajně během vycházky se psy vyprávěl i o sledování politiků na Praze 1. "To bylo i na mě hodně," uvedl Jurečko.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Jurečko

Škárka byl podle něj velmi nervózní. "Pořád jste se ohlížel, vykouřil jste za hodinu asi třicet cigaret," podotkl Jurečko. "Když jsem vás poznal, byl jste pracovitý člověk, potom se z vás stal zlomený člověk. Váš psychický stav šel dolů," řekl Škárkovi do očí.

9:11 - Jurečko doplnil, že s Bártou jej seznámili lidé z pražské ODS, a to ještě dříve, než nastal jeho raketový start do vysoké politiky. Právě pro jejich známost přes ODS v metropoli se prý Bárta mohl na Jurečka obrátit s žádostí o pomoc pro Škárku v Plzni.

9:10 - Jurečko opět rozesmál jednací síň, když na otázku Bárty přiznal, že byli několikrát se Škárkou venčit psa. "Jsme milovníci zvířat, tak v tom nevidím nic špatného," podotkl Jurečko.

Bárta se jej následně zeptal, zda právě Jurečko sháněl pro Škárku byt v Plzni.

"Jelikož jste mě se Škárkou seznámil vy a řekl jste, že vám mimořádně záleží na Plzni, a proto tam dáváte výjimečného člověka, kterým je pan Škárka, chtěl jsem vám vyjít vstříc. Možná jsem řekl, že se dá někde Škárkovi sehnat byt," odpověděl Jurečko.

9:03 - "Myslím si, že o chování lidí a dění ve Věcech veřejných se bavíme více než o jiných politických stranách i kvůli turbulencím, k nimž tam dochází," reagoval Jurečko na dotaz, jestli s různými lidmi hovořil o tom, co se děje uvnitř VV.

Rozhodně jsem cestou viděl několik soch Napoleona. Pamatuji si i manžetové knoflíky Víta Bárty ve tvaru žraloka
Roman Jurečko v odpovědi na dotaz, co si pamatuje ze schůzky u Víta Bárty

8:55 - Jurečko upřesnil, že schůzka u Bárty na ministerstvu byla velice krátká, v nějaké zadní malé místnosti.

Na dotaz Bártova obhájce Oldřicha Chudoby, co se na ministerstvu dělo, co si z té schůzky pamatuje a co tam viděl, reagoval Jurečko nečekaně: "Rozhodně jsem cestou viděl několik soch Napoleona. Pamatuji si i manžetové knoflíky Víta Bárty ve tvaru žraloka," rozesmál Jurečko jednací síň.

8:49 - Jurečko na dotaz Bártova obhájce přiznal, že se dlouhá léta zná s někdejším šéfem plzeňských véčkařů Krátkým - byli spolužáci z gymnázia a tedy kamarádi.

8:48 - Jurečko nyní odmítl tvrzení jiných svědků, že by ovládal plzeňské véčkaře a Škárku, nikdy ho prý neúkoloval ani mu nic nenařizoval.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Jurečko (vlevo) a Vít Bárta (VV) na jednání soudu

Teď se vyjadřuje ke své loňské návštěvě tehdejšího ministra dopravy a v současnosti obžalovaného Víta Bárty, za kterým byl na ministerstvu společně s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS), aby se s ním pobavili o bývalém primátorovi Plzně za ODS Rödlovi a jeho možném jmenování šéfem regionální pobočky ŘSD, což se jim prý nelíbilo.

"Rödl začal říkat po Plzni, že má vyhrané výběrové řízení na šéfa ŘSD Plzeň, protože spolupracuje s VV. Proto jsme šli tlumočit tyto věci Bártovi. Výběrové řízení tehdy ještě nebylo skončeno," uvedl Jurečko.

S ministrem Pospíšilem se Jurečko zná pracovně i přátelsky zhruba patnáct let. Více se ale k jejich vztahu nevyjadřoval. I s Rödlem se podle svých slov stýkal, chodili spolu na pracovní obědy.

Jurečko odmítl svůj úzký vztah k plzeňskému klubu VV, je prý pouze pracovní a srovnatelný se vztahem k jiné politické straně, například k ČSSD.

8:40 - Ještě před Kristýnou Kočí předstoupil před soud jako svědek lobbista, podnikatel a vlivný člen plzeňské ODS Roman Jurečko, kterého někteří svědci zmínili jako faktického šéfa nejen ODS v Plzni, ale i tamního sdružení VV.

8:38 - Škárkův obhájce Jan Blažek právě oznámil, že s klientem nebudou žádat o odročení jednání kvůli přípravě nové obhajoby v souvislosti s hrozící změnou právní kvalifikace Škárkova skutku. Šott na to reagoval, že se tedy mají obžalovaní i obhájci připravit na to, že v pátek zazní závěrečné řeči.

8:35 - Druhým dnem pokračuje další kolo hlavního líčení s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou. Do jednací síně už dorazila hlavní svědkyně a zároveň poškozená v této kauze, někdejší šéfka poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí. Předseda senátu Jan Šott ji chce totiž znovu vyslechnout.

Jednání bude pokračovat výslechem poslankyně Kočí a vlivného člena plzeňské ODS Romana Jurečka.

Vedle Bárty je z přijetí úplatku obžalován i Škárka. Bárta měl Kočí i Škárkovi dát peníze loni v březnu. Zatímco poslankyně měla údajně od Bárty obdržet půlmiliónový úplatek, Škárka měl dostat 170 tisíc korun.

Ve středu se soud zabýval nahrávkou, kterou poskytl Škárka s tím, že jde o záznam z konce loňského března, kdy měl od Bárty dostat peníze. Bártova obhajoba dataci nahrávky zpochybnila s tím, že mohla být natočena již o dva měsíce dříve.

Soudce oba obžalované upozornil, že by mohlo dojít ke změně právní klasifikace. Kdyby se ukázalo, že nahrávka nepochází z března, mohl by být Škárka obžalován z podvodného vylákání půjčky. Pokud by naopak soud Škárkovi uvěřil, Bárta by mohl čelit obžalobě z uplácení úřední osoby.

Reklama

Výběr článků

Načítám