Hlavní obsah

Jarolím nerezignoval, i když ministři za VV neodstoupili

Právo, rsk
Aktualizováno

Místopředseda VV Tomáš Jarolím ve středu Právu řekl, že pokud vicepremiérka Karolína Peake a ministři Pavel Dobeš a Kamil Jankovský neodejdou z vlády, rezignuje na svoji stranickou funkci. Po jednání klubu, které skončilo před 23. hodinou a na němž se VV dohodly na dalším jednání o pokračování vlády, demise nepadly.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Jarolím

Článek

„Čekám na to, jak se naši ministři zachovají. Pokud nebudou dodržovat závazky, tak udělám to, co jsem deklaroval,“ řekl Právu ve středu odpoledne Jarolím.

Po jednání VV však místopředsedkyně Karolína Peake oznámila, že Jarolím ve funkci zůstane. K věci se chce vyjádřit až ve čtvrtek.

I kdyby Jarolím ve funkci skončil, ve straně chce zůstat. Pracoval by i nadále jako krajský radní VV a teplický zastupitel.

„Nikdo ale neřekl, že se nebudou podávat demise. Ten, kdo poruší usnesení nejvyššího orgánu strany a udělá to vědomě, se vystavuje nebezpečí, že podle stanov může být vyloučen. Scházíme se proto, abychom se posunuli v celé věci dál,“ uvedl během dne.

Podle Jarolíma totiž do celé krize zasáhl premiér svým vyjádřením, že chce věci řešit, když zmínil změnu v koaliční smlouvě či změny na ministerstvech. „To bylo, proč jsem začal o odstoupení z vlády mluvit a proč jsem to celé inicioval. To, co řekl Nečas, znamená reálně otevřít diskusi a problémy řešit,“ doplnil.

Jarolím krizi odstartoval prohlášením už minulý týden, že by VV měly odejít z vlády.

Do politiky vstoupil před čtyřmi lety

Místopředseda VV vstoupil do politiky v roce 2010, kdy vedl kandidátku VV v Teplicích a byl zvolen do zastupitelstva města. Předtím se angažoval jako vydavatel periodik, kde poukazoval na korupční kauzy, podal také řadu trestních oznámení. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který byl také adresátem Jarolímových oznámení, ho označil za „místopředsedu pro křivá obvinění“.

Jarolím se může pochlubit i hudební minulostí. S populární heavy metalovou kapelou Motorband, kterou v průběhu let prošly osobnosti jako Tomáš Krulich, Libor Matejčík, Kamil Střihavka a Daniel Haftstein, nahrál coby baskytarista v 80. a 90. letech čtyři desky.

V současnosti je Jarolím majitelem reklamní agentury Rigpa, s.r.o. a předsedou občanského sdružení European Initiatory Institute. Jarolím je také jáhen - má nejnižší svěcení od metropolity Kryštofa a je aktivní věřící v pravoslavné církvi.

Reklama

Výběr článků

Načítám