Hlavní obsah

Další dimenzi nestability si nemůžeme dovolit, tvrdí Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) se kvůli nejasné situaci v kabinetu sešel ve středu dopoledne s prezidentem Václavem Klausem. Novinkám to potvrdil mluvčí Hradu Radim Ochvat. Klaus nechtěl situaci příliš komentovat. Uvedl pouze, že jakákoliv další nestabilita je krajně škodlivá a země si ji nemůže dovolit.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus s premiérem Petrem Nečasem

Článek

Podle prezidenta, který se k nejnovějším událostem kolem kabinetu krátce vyjádřil na Žofínském fóru, nikdo nemůže čekat, že se hlava státu "bude radovat" z toho, že hrozí pád vlády.

Klaus rovněž uvedl, že předčasné volby považuje za nejlepší řešení, pokud se vládní strany nedohodnou. „Pokud předčasné volby, tak v co nejbližším termínu, neprodlužoval bych to ani o minutu,“ řekl prezident. Zdůraznil ale, že jednání je nyní hlavně na premiéru Nečasovi.

Podle Klause si "další dimenzi" nestability nemůžeme i s ohledem na nelehkou ekonomickou situaci dovolit.

Problém jménem Věci veřejné

Kabinetem zmítá nejistota poté, co Věci veřejné pohrozily odchodem z koalice, pokud Nečas neučiní kroky k obnovení důvěryhodnosti vlády. Premiér prohlásil, že se nenechá vydírat a že v případě demise už s VV nebude jednat. Klaus nechtěl situaci příliš komentovat.

Věci veřejné poté poněkud přibrzdily a jejich předseda Radek John oznámil, že demise ministři nepředají Nečasovi, nýbrž jemu. To odstartovalo rozkol ve VV, protože místopředsedkyně strany a vicepremiérka Karolína Peake spolu s ministrem dopravy Pavlem Dobešem podepsané demise do Johnových rukou odmítli dát s tím, že je mohou podle ústavy podat pouze premiérovi.

"Za současné politické situace je přirozené, že se pan premiér setkal s panem prezidentem. Včera (v úterý) byli v telefonickém kontaktu a dnes se setkali osobně," řekl ČTK mluvčí vlády Michal Schuster. Schůzka podle něj byla informativní a jejím tématem, byla současná politická situace.

Klaus může demise oddalovat

I kdyby ministři Věcí veřejných dnes demise podali, neznamenalo by to vůbec jejich konec ve vládě. Do hry by se totiž dostal právě Klaus, který k véčkařům má docela přátelský vztah.

Ústava ale prezidentovi nediktuje, v jaké lhůtě musí demisi přijmout. Může si členy vlády například pozvat ke konzultacím. Tak to předvedl u Víta Bárty, který sám rezignoval na funkci ministra dopravy.

„Chtěl bych ubezpečit každého, že rozumím svým ústavním povinnostem ohledně jmenování, demise, případně odvolávání vlády či jejích jednotlivých členů a jistě je budu dodržovat, nicméně než přijmu demisi či demise nebo než vydám rozhodnutí o odvolání toho či onoho ministra, budu vyžadovat plán a projekt dalšího fungování vlády ČR,“ uvedl loni Klaus.

Nakonec to skončilo tak, že došlo k odvolání pouze Radka Johna a přijetí demise Bárty.

Klaus se k čerstvé vládní krizi nevyjádřil, ale dnes k tomu bude mít prostor, protože odpoledne, shodou okolností po zasedání vlády, vystoupí na Žofínském fóru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám