Hlavní obsah

Na Zlínsku se po 20 letech objevila dětská tuberkulóza

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Neobvyklým případem dětské tuberkulózy plic se nyní zabývají zlínští lékaři a hygienici. Touto vážnou chorobou se nakazila jedenáctiletá dívka z Otrokovic. V minulých dnech ji lékaři vyšetřili na dětském a plicním oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ve zlínské nemocnici v minulých dnech přijali jedenáctiletou dívku, která měla dětskou tuberkulózu.

Článek

Ve Zlínském kraji je to vůbec první případ dětské tuberkulózy za posledních dvacet let.

"Pacientka měla zvýšené teploty, byla unavená, kašlala a vykašlávala trochu krve. Po rentgenovém vyšetření jsme objevili poměrně přesvědčivý nález. Byla to už vážnější forma tuberkulózy,“ sdělil Právu primář plicního oddělené zlínské nemocnice Vladimír Řihák. Dívka naštěstí nebyla ohrožena na životě. Pokud se podle lékařů dobře zaléčí, nehrozí jí ani žádné vážnější komplikace. "Bude bez potíží. Teď jen bude brát určitou dobu léky," ujistil lékař.

Zdravotníci malou pacientku okamžitě převezli na specializované oddělení fakultní nemocnice v Brně. "Mám zprávy o tom, že je v pořádku. Je ve stabilizovaném stavu," potvrdil Řihák.

Tuberkulózu může člověk dostat kdekoliv, od kohokoliv. Nebo s ní může chodit několik let a vůbec o tom neví.
Primář plicního oddělení Vladmiír Řihák.

Dětská tuberkulóza je v Česku spíše raritou. Například za předloňský rok se v zemi objevily pouze tři případy. Jednalo se však o lehčí formu, než tomu je nyní u pacientky z Otrokovic. "Tak rozsáhlý nález u dítěte jsem ve Zlíně za posledních dvacet let neviděl," přiznal Řihák. V Česku se toto onemocnění objevuje už jen výjimečně, v drtivé většině se jedná o dospělé pacienty. Jen ve Zlínském kraji řeší lékaři u dospělých kolem třiceti případů ročně.

 Vyšetření čeká dalších 150 lidí

Léčením jedenáctileté dívky však případ dětské tuberkulózy v regionu nekončí. Hygienici už oslovili zhruba 150 dětí a jejich rodičů, kteří se pohybovali v blízkosti nemocné dívky. "Provedli jsme epidemiologické šetření ve škole a oslovili učitele, rodiče dětí z vytipovaných tříd, dětí ze zájmových kroužků a rodiče kamarádů malé pacientky dopisem s podrobnými informacemi, kde a kdy se budou jejich dětí vyšetřovat," řekla Právu Hana Tkadlecová z Krajské hygienické stanice Zlínského kraje.

Všechny vytipované kontakty před sebou mají rentgenové vyšetření plic, kožní test, případně speciální krevní test a kultivační vyšetření vykašlaného hlenu na plicním oddělení. "Informovali jsme také všechny terénní lékaře o výskytu TBC. Rodiče dětí dostali i kontakt, na kterém jim zodpovíme případné dotazy," konstatovala Tkadlecová.

Nemocná dívka byla očkovaná proti tuberkulóze. Očkování však podle odborníků pomůže jen zčásti. "V případě jedenáctileté pacientky z Otrokovic se nedá říct, že by dívka žila ve špatném prostředí nebo u ní lékaři něco nedořešili. Tuberkulóza je zákeřná. Tuberkulózu může člověk dostat kdekoliv, od kohokoliv. Nebo s ní může chodit několik let, kdy má takzvanou latentní skrytou formu a vůbec o tom neví," dodal primář Řihák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám