Hlavní obsah

Firmy kolem Janouška dostaly od magistrátu pět miliónů

– Praha

Firma Bigboard a jí vlastněná společnost BigMedia, které jsou spojeny s lobbistou Romanem Janouškem, dostaly v roce 2009 od pražského magistrátu dohromady pět miliónů korun. Peníze byly určeny na reklamní projekty. U nich však nelze dohledat, jak dopadly. Smlouvy podepsal tehdejší radní pro kulturu Milan Richter (ODS).

Foto: Michal Doležal, ČTK

Bývalý radní Prahy pro kulturu Milan Richter (ODS)

Článek

Radnici v roce 2009 vedl Pavel Bém. Nedávno zveřejněné odposlechy telefonátů mezi ním a Janouškem naznačují lobbistův výrazný vliv na dění na magistrátu.

Peníze radnice rozdávala z programu Partnerství. Nejštědřejší byla před třemi lety právě k firmě BigBoard. Její jednatel Richard Fuxa figuruje také ve firmě Tardus, již dříve ovládal Janoušek. Zhruba pět miliónů korun mělo sloužit k propagaci Prahy na 200 světelných vitrínách, 60 billboardech a tramvajích v Bratislavě. Radnice však nyní nemůže dohledat, jak celý projekt dopadl, informovala Mladá fronta Dnes.

Podle Béma nikdy z programu Partnerství žádná Janouškova firma peníze nezískala. "Hlavní město Praha uzavíralo ročně stovky partnerství v nejrůznějších oblastech. Nemohu si pamatovat příslušné smlouvy, navíc jsem za to nebyl věcně odpovědný," sdělil deníku exprimátor.

Smlouvy podepsal tehdejší radní pro kulturu Milan Richter. "Můj podpis tam pravděpodobně je, a to pouze na základě rozhodnutí výboru a z pověření rady," sdělil Richter deníku. Obchodní ředitel BigMedia Jan Leitner odmítl spojení s Janouškem, o projektech prý nic neví. Fuxovo vyjádření se deníku nepodařilo získat.

O propojení Janouška s pražským magistrátem se začalo hovořit v souvislosti se zveřejněním odposlechů jeho hovorů s Bémem. Podle nich Janoušek v Praze spolurozhodoval o prodeji majetku, o územním plánu či o vedení akciových společností hlavního města Prahy. Zajišťoval také Bémovi zahraniční cesty, schůzky s politiky nebo nákupy luxusního zboží.

Z programu Partnerství dostala tři milióny korun také firma Semma na projekt "Praha - moderní zážitková destinace?". Společnost figuruje v kauzách Dopravního podniku a jeho exředitele Martina Dvořáka. Zasedala v ní Dvořákova známá Gabriela Šec. Firma získala od Dopravního podniku zakázky, podle jeho nového vedení ale byla drahá. Současná šéfka Semmy Soňa Daubner MfD sdělila, že projekt Praha - zážitková destinace byl řádně realizován, zdokumentován a vyúčtován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám