Hlavní obsah

Sobotka půjde za předsedy stran domluvit předčasné volby na červen

– Praha

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve středu oznámil, že jej grémium strany pověřilo jednáním s předsedy ODS, TOP 09 a KSČM o vyhlášení předčasných voleb v co nejkratším termínu. Poslední věcí, kterou by současná Sněmovna měla ještě schválit, jsou pravidla pro přímou volbu prezidenta, a pak se rozpustit.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Obdržel jsem mandát, abych oslovil předsedy ODS, TOP 09 a KSČM a navrhnul jim dohodu o konání předčasných voleb v co nejkratším možném termínu,“ řekl Sobotka na tiskové konferenci v Lidovém domě po středečním jednání politického grémia své strany.

Podle Sobotky je vláda v krizi a ztratila důvěru veřejnosti i svoji legitimitu. "Jedině nové volby do Sněmovny mohou vrátit důvěru občanů v politiku a napravit pověst České republiky v zahraničí," prohlásil Sobotka.

Reagoval tak na nejistotu ohledně pokračování současné vlády poté, co koaliční strana Věci veřejné oznámila demisi svých ministrů, pokud premiér nepředstaví konkrétní kroky k navrácení důvěry ve vládu.

Sobotka chtěl původně volby na podzim

Jde o zásadní posun v postoji ČSSD, ještě v úterý její představitelé trvali na spojení předčasných voleb do Sněmovny s podzimním termínem hlasování o složení Senátu a krajských zastupitelstev. Sobotka to vysvětlil tím, že úterní výroky byly jednotlivými názory, zatímco středeční stanovisko je rozhodnutím vedení ČSSD.

Pokud by se konaly volby v červnu, bude podle lídra soc. dem. možné připravit „spravedlivější rozpočet“, zastavit důchodovou reformu nebo zabránit sjednocení DPH.  Sobotka zdůraznil, že do předčasných voleb by chtěla jeho strana prosadit schválení pravidel pro přímou volbu prezidenta.

Pro mimořádné volby v co nejkratším termínu se vyslovil také premiér a předseda ODS Petr Nečas, jako nejpoctivější řešení je vidí také místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. Ve shodě s nimi je prosazuje také předseda KSČM Vojtěch Filip.

ČSSD pojala svou středeční mimořádnou "volební" tiskovou konferenci ve velkorysejším stylu. Kromě již tradiční kávy měli novináři netradičně k dispozici obložené housky a také závin.

Reklama

Výběr článků

Načítám