Hlavní obsah

Jarolím vysvětloval odchod VV z vlády, Kalouska rozesmál a potom vytočil

Praha

Místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím v úterý večer v pořadu ČT Události, komentáře vysvětloval postoj své strany k situaci v koalici, který vedl k ohlášení demise jejích ministrů. Několikrát použil formulaci o nefungujícím společenství. Spolu s ním byli ve studiu předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová z ODS a ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Jarolím

Článek

Kalousek na začátku zopakoval, že okamžikem podání demise ministrů za VV končí jakákoliv debata o další spolupráci. "Není možné vést racionální rozhovory pod tlakem demise. Já pro to nemám jiné slovo než nestoudnost. Vůči nestoudnému vydírání nelze ustupovat,“ řekl Kalousek s tím, že jeho strana koordinuje svůj postoj s ODS.

Na adresu VV řekl: „Ať si vezmou své nahrávky, ať si vezmou své ostudy, ať si vezmou své Kristýny Kočí, Škárky a Jarolímy a já nevím, koho tam ještě mají, a ať jdou, kam chtěj’.“

Jarolím prohlásil, že ministři za VV ve středu „jednoznačně“ demise podají a nebudou je brát zpět. Poté začal vysvětlovat postup své strany slovy o nefungujícím společenství vlády. "Já jsem byl se vší vážností iniciátorem toho, co se stalo. Tím zásadním důvodem bylo, že toto společenství nefunguje. Když se někdo cítí méněcenný, když se k němu tak chovají, když k němu mají takovou rétoriku, tak to fungovat nemůže. Když nebude fungovat společenství vlády, nebude fungovat tato společnost," řekl Jarolím.

"Toto rozhodnutí i jeho iniciace nebylo unáhlené, bylo zvážené, promyšlené. Ano, může se stát, že budou předčasné volby, anebo že budeme nějakým způsobem komunikovat, ale že to společenství bude fungovat jinak," doplnil.

Kalousek na to opáčil, že nevidí v koalici žádnou přezíravost vůči VV. Na námitku, že VV volaly od ledna po svolání koaliční schůzky ve formátu K9, Němcová prohlásila, že je to k smíchu, pokud by to nebylo k pláči. Podle ní byla dohodnuta koaliční smlouva a vláda získala podporu před Sněmovnou. "Potom se politika nevaří na ká šestkách a ká devítkách, potom se prostě vládne. Od toho jsou jednotliví ministři ve vládě, mají svoji agendu a nemají se vyčerpávat po nocích nad nějakými pološílenými debatami," pustila se do VV.

Jarolím: Neřešily se Lesy ČR ani MUS

Jarolím opáčil, že VV chtěly řešit věci, na které nezbyl čas, jako jsou Mostecká uhelná nebo Lesy ČR. Komunikace ve vládě podle něj nebyla taková, jaká měla být.

„Ten pán tady jmenoval několik kauz, které se musí řešit,“ reagoval Kalousek, který už očividně nemohl Jarolímovi přijít na jméno, „a tyto kauzy vláda standardně řeší v rámci ústavních pravomocí vlády jako celku, kde jsou Věci veřejné důstojně zastoupeny.“ Kalousek si dále rýpnul do Jarolíma, že mu to připadá nedůstojné možná proto, že je neřeší on sám, neboť ve vládě není.

Podle Kalouska tyto kauzy může řešit jedině vláda, která je ovšem řešit nebude moci, když padne. „Ta logika mi přijde podobná, jako když vznikly Věci veřejné na základě korupčního projektu, aby bojovaly proti korupci,“ střílel ostrými Kalousek.

Kočí jednou prolhaná, jindy pravdomluvná

Jarolím pak Kalouska rozesmál, když připomněl poslední nahrávku Kristýny Kočí: "Pro mě byla velikým impulsem staronová nahrávka Kristýny Kočí, kde se mi trošku daly dohromady všechny ty souvislosti toho, co se tady dělo minulý rok. To nebyl důvod. To byla taková ta poslední kapka."

V nahrávce mimo jiné zaznělo, že Kalousek měl nabídnout Kočí vysokou částku.

"Mě by skutečně zajímalo, zda protějšek z Věcí veřejných chce prohlásit paní Kočí za naprosto pravdomluvnou bytost, jejíž nahrávka svědčí o tom, že to tak je. Pak je pravda všechno, co řekla. Ale všimněte si, že zatímco všechno to, co říká slečna poslankyně Kočí o Věcech veřejných, je z úst pana Jarolíma nesmysl a hloupost a provokace, tak všechno to, co tatáž dáma říká o nás, je jasný důkaz. Tomu nelze se nesmát," reagoval Kalousek.

Jarolím oponoval, že věří, že Kočí osnovala puč proti VV a že aktivně kontaktovala ostatní koaliční strany. Kalousek v tu chvíli rezolutně prohlásil, že nikdo z TOP 09 s Kočí nejednal, neboť ji nikdo nebral vážně a nikomu za to nestála. Naštvaně prohlásil, že VV si nejdříve z Kočí udělaly předsedkyni poslaneckého klubu, aby později jejím prostřednictvím obviňovaly své vládní partnery. „Tomu se říká chucpe!“

Němcová vzpomínala, jak napovídala Klasnové

Zatímco Kalouska nejdříve rozesmál a pak vytočil, Němcovou Jarolím rozlítostnil. Připomněla, že zástupci ODS ve Sněmovně brali ohled na to, že jsou véčkaři v politice nováčky. „Jestli já jsem se nevěnovala dostatečně paní místopředsedkyni Klasnové, která když přišla do Sněmovny, neměla ponětí vůbec o tom, co to je, být poslankyní? A sedla si na tu místopředsednickou židli a já jsem vedle ní rok seděla a rok jí napovídala den za dnem, jak má tu schůzi řídit," líčila Němcová.

„Je to o nepochopení z obou stran. Toto společenství nefunguje dobře jako společenství,“ zopakoval poněkolikáté Jarolím.

Jména sponzorů si nepamatuje

Jarolím se také zapotil nad otázkou sponzorování Věcí veřejných a možné účelovosti jejich kroku v souvislosti s pokračujícím soudem s Vítem Bártou.

Na otázku, zda může rozkrýt strukturu sponzorů VV, nejdříve řekl, že sponzory zná a setkal se s nimi a ptal se jich na jejich motivaci. Uvést jejich jména však nedokázal s tím, že si je nepamatuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám