Hlavní obsah

Merkelová vzpomínala, jak do Prahy jezdila za socialismu

Německá kancléřka Angela Merkelová při úterní návštěvě České republiky vzpomínala i na osmdesátá léta, kdy do Prahy jezdila na stáže jako východoněmecká vědecká pracovnice. Kancléřka se už předtím pochlubila, že se při cestách do Prahy naučila například objednávat si česky v restauraci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Německá kancléřka Angela Merkelová.

Článek

"Dnes řízek nebyl. Dneska byla divočina, takže s českým slovem řízek a svou slovní zásobou bych neuspěla, divočina do mé slovní zásoby nespadá," poznamenala Merkelová na tiskové konferenci po jednání s Nečasem.

Merkelová pracovala od roku 1978 jako odborná pracovnice institutu fyzikální chemie při berlínské akademii věd. Na stážích v bývalé Československé akademii věd strávila celkem asi devět měsíců.

Právě na tuto dobu zavzpomínala na půdě Právnické fakulty Univerzity Karlovy. "Vždy se do Prahy ráda vracím a vzpomínám na své zdejší pobyty. Pobývala jsem zde jako fyzička a jsem hrozně ráda, že můj tehdejší učitel pan Rudolf Zahradník a jeho manželka jsou dnes v tomto sále s námi," pozdravila svého někdejšího spolupracovníka.

Kancléřka zavzpomínala i na to, že do Prahy jezdila z Berlína vlakem Vindobona, který míval často velké zpoždění, a Zahradník ji uklidňoval tím, že žije v nefunkčním experimentu zvaném reálný socialismus. "Socialismus je překonaný," poznamenala na to konto Merkelová.

V úterý už Merkelová při cestě do Prahy s nespolehlivým spojením nebojovala. Její vládní speciál usedl na pražské ruzyňské letiště přesně na čas. Po setkání s premiérem Petrem Nečasem, prezidentem Václavem Klausem a po přednášce na univerzitě svou pětihodinovou návštěvu zase ukončila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám